..

Har helt enkelt varit mycket uttråkad idag. Vakna för en gångs skull redan innan 15, skönt. Fick tyvärr inte väckt sambon... Och det har varit varmt hela dagen så funderade flera gånger på att gå och ligga på wc golvet och böla lite, som att det skulle ha hjälpt. Det blir så äckligt varmt i lägenheten så jag har riktigt svårt att vara här, har ju lågt blodtryck och av värmen blir det lägre och då känns det som att jag skulle kunna svimma när som helst, inte alls kul.
Bebisen håller på att sparka som bäst just nu :) igår kände jag oxå en spark på utsidan(!), blev så förvånad att mitt bubble world spel sket sig. Jag känner nästan bara av sparkarna på nätterna. Runt 03 är h*n som värst :)

Vet någon hur jag får in en lilypie i min blogg? Jag är mycket oteknisk och har verkligen inte tålamod att försöka mer xD

Vecka 20



Bebisen

Din bebis är denna veckan 13-15 cm och väger ungefär 200 gram. Vid förlossningen väger den vanligtvis 15 gånger mer, så den kommer lägga en hel del på hullet framöver.

En av de mest fascinerande sakerna med fostrets utveckling är hjärnan. Hjärnan är ett av de första organen som bildas de första veckorna och dess abnorma storlek i förhållade till resten av kroppen under den första delen av utvecklingen visar dess stora betydelse. I vecka 19 har muskler i hela kroppen kopplats ihop med hjärnan via nervtrådar och kan därmed kontrolleras medvetet av bebisen!

Öronen står ut från huvudet, och i munnen börjar de första groddarna till barnets permanenta tänder dyka upp. Armar och ben har nu korrekt relativ storlek i förhållande till kroppen och fötterna är hela 2,5 cm långa!

 

Du

Många kvinnor kan känna livmodern 2-3 cm under navlen och om du ser din profil i speglen kan du verkligen se hur din kropp har förändrats. Det är inte ovanligt att vid det här laget ha gått upp 5-6 kg. Av detta svarar beisen för c:a 200 gram, moderkakan 170 gram och fostervattnet ungefär 310 gram.
Vidare har dina bröst ökat i vikt med 170 gram vardera och livmodern med ytterligare 300 gram!

Det är viktigt att komma ihåg att viktökningen skiljer sig mellan olika kvinnor och det finns ingen anledning till panik om du gått upp lite mer eller mindre än genomsnittet.

Viktökningen kommer förmodligen att påverka din hållning och din sömn.


22.6

Fixade en tid till ultraljud. Så 7 juli får vi se ungen igen och kanske få reda på könet oxå :)
Mitt bola-halsband kom igår så jag hämta det idag, och så otroligt fint det "plingar". Lät inte alls som jag trodde, utan det är nog så det spelar mera. Låter ungefär som ett vindspel sa sambon.
Familjen min var också hit en sväng, städade och hjäpte oss lite. Är otroligt tacksam för att de kom och hjälpte att städa, vi fick då ÄNTLIGEN nån ordning på lägenheten :) fint överallt utom i sovrummet.


Sådär ser bola-halsbandet ut.
Beställde det från pompoli.net och det tog två, tre dagar för det att komma.



Var och städade färdigt lägenheterna igår. Tog inte ens två timmar att städa klart fyra lägenheter! Mindre lön, men skönare och bättre åt min kropp. Märkte också igår(?) att jag har börjat få rätt så ont. Ovanför naveln gjorde magen så ont att jag ville gråta en skvätt, men jag vill gråta åt allt nuför tiden så det var ju inte något speciellt med det, haha. Och jag får snart sluta sova på magen, för det är obekvämt och känns lite obehagligt :/ dock känns ungens rörelser bättre när jag ligger på mage så det är ju lite gulligt.
Imorron blir det att försöka få upp sambon tidigare än vi vaknat denna vecka, han jobbar natt så vi brukar först vakna runt 14-15 tiden. Men imorgon ska vi till Kokkola, så då kan vi ju inte sova så länge.
Får hoppas att det finns nåt billigt jag vill ha då för en gångs skull, brukar alltid ha såna problem med att hitta kläder åt mig.

Vecka 19



Bebisen

I vecka 18 är din bebis 13 till 14 cm lång från huvud till stjärt och tack vare de nu ökande fettdepåerna väger den omkring 230 gram. Den hitintills snabba tillväxten kommer nu att sakta ned något till ett något lugnare tempo.

Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden blir kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag. Benen genom vilka ljuden passerar till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innebär att bebisen nu kan höra.

Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.

 

Du

Livmodern har fortsatt att växa upp i din mage. Om du mäter så kan du känna den ungefär på två fingrars bredd under naveln. Din livmoder är vid det här laget ungefär lika stor som en Nätmelon.

Även om viktuppgången varierar från kvinna till kvinna så ligger den genomsnittliga viktökningen i vecka 18 på mellan 4,5 och 6 kilo.

Vid det här stadiet i utvecklingen kan också eventuella defekter och missbildningar i hjärtat upptäckas vid en ultraljudsundersökning.



Var till rådgivningen idag. Jag hade gått ner 5 gram, vilket tydligen var lite "NOOOO", 5 gram på fyra veckor är väl inte så farligt att gå ner, eftersom bebisen ändå gått upp. Jag äter ju mycket så det borde väl vara okej. Mitt HB hade blivit ännu bättre så fick sluta med mina järnpiller, wiihi! Mitt blodtryck hade sjunkit. Var lite snurrig i huvudet när hon skulle testa så hade 30/60. Sen när jag mådde bättre var det 100/60. Har mycket lätt för att svimma.
Ungens hjärtljud hade ändrats från ganska exakt 150 till ungefär 140, levde på mycket och försökte gömma sig för den där maskinen :)
SF-måttet var 17, så jag var ganska mycket ovanför kurvan.
Och imorgon ska jag ringa och fixa tid till ultraljud igen :) verkar tydligen som att mödrapoli har glömt att ge mig en ny tid.
Min mage växte jättemycket på bara nån dag i slutet av förra veckan, jag kunde se och jag kände riktigt hur den ändrades, var lite konstigt.

18.06

Har varit en lite småkonstig dag. Vaknade runt 13 tror jag? Beställde efter ett bola halsband :) ett halsband som har ett svagt "plingande" ljud som bäbisen hör och sen ska vara lugn av eller nåt sånt.
Skulle ha åkt på kusins kalas, men vi stack på bio istället och kolla hang over 2, den var nog lite kul ibland.
Åkte och käka lite skräpmat från korv Görans efter det och så hem igen.
Igår var vi och kolla lite gamla bilar i Nykarleby. Sambons lillebrorsa var chaufför åt sambon. Fick lite långtråkigt och blev trött så vi åkte hem lite efter tolv skulle jag tro.

16.06

Halva dagen idag igen. Var oxå in till Jeppis för att kolla om de hade nåt vid Bike trim, vi kom tydligen en dag försent för fanns inte nåt jag kände nåt behov av att skaffa. Var oxå till Kappahl och kärade ner mig i lite babykläder, men tror jag tänker vänta med att köpa nåt tills vi får veta könet. Misstänker det är en pojke, men jag har alltid fel med mina gissningar.
Var till Oravais en sväng, kolla kompisens kaniner, drack en kaffe och satt nån minut vid ABC.
Har inte känt av några andra rörelser än när lillpyret flyttade sig lite, inga sparkar eller nåt, men snart nån dag känner jag väl igen. 
Kom på mig med att nästan prata med magen idag, det är nåt jag inte vill göra, dels för att jag tycker det är konstigt och dels för att jag inte har nåt att säga till min mage.  
Blir väl att kolla en film nu som tydligen "alla har sett". Jag antar att jag inte hör till "alla" :)


Hemma :)

Det är så skönt att vara hemma igen :) och mamma som hade klagat på att det lukta äckligt i lägenheten och tyckte vi skulle putsa den helt, vi hittade mat vi fått av mamma som var möglig, så maten och lukten åkte ut.


Vecka 18 (17+1)

Igår låg vi och kolla min mage, ungen flytta hela tiden på sig så magen var helt sned, ibland var den riktigt stor och ibland riktigt liten. Ur min synvinkel ser det riktigt roligt ut när magen är så sned, försökte också få en bild av det, men jag laddar inte upp den :)
Vaknade för en stund sen och väntar som bäst på att min sambo ska komma hem. Vill inte rensa ur svalskåpet innan han e hemma.


Halkbana.

Var på halkbana till Vetil idag. Tyckte inte alls det var speciellt kul, körde, sladdade lite och så var det med det. Kom på att köra när man inte sovit riktigt på två dygn inte är så kul. Lillasyster har ju kräksjukan så hon höll ju mig vaken iförrgår natt. Och inatt så hade jag en ENORM pissmyra på besök. Herregud vad det var äckligt att vakna med en pissmyra först i fejset och slår iväg den, sen är den på armen. Böt ut madrassen mot soffan istället, men en irriterande fluga flög mig i ansiktet hela tiden. Och jag som fått riktigt hemsk fobi för både att bli sjuk och småkryp sen jag blev gravid, hoppas bara det går om i november.
Idag är det förresten bara 160 dagar kvar till BF!!
Det firar jag med att ladda upp bilden från UL då jag var i vecka 12+4 :)


Vecka 18

Bebisen

Vikten har fördubblats på bara två veckor och nu väger ditt barn c:a 100 gram. Längden från topp till tå är mellan 14-16 cm vilket motsvarar din hand om du spretar med fingarana.

 

Stora förändringar är på gång! Fostret börjar nu bilda livsviktigt underhudsfett, något som fortgår fram till förlossningen. Underhudsfett är viktigt för att kunna reglera kroppstemperaturen och för ämnesomsättningen. Vid den här tiden består din bebis vikt av ungefär 85 gram vatten och ett halvt gram fett. Efter 40 veckor är motsvarande siffra c:a 2.4 kg fett av den totala födslovikten på 3.7 kg.

 

Armar och ben är nu nästan fullt rörliga. Ögon och öron har nära nog fått rätt placering och bebisen liknar alltmer en människa.

 

Du

Moderkakan växer med en otrolig hastiget tillsammans med bebisen, och vid förlossningen kommer den att väga nästan ett halvkilo. Såhär dags är moderkaken väl utvecklad och förser fostret med allt det behöver, och  för bort avfall som det inte längre behöver. Samtidigt flyttas livmodern uppåt i din mage och kan nu kännas 3-5 cm nedanför din navel. Den syns förmodligen tydligt att du är gravid vid det här laget och en viktökning på 2,5 till 4 kg är normal.

 

Kanske har du redan känt bebisen röra på sig i magen, men det är inte ovanligt att det dröjer ytterligare några veckor. Det kan vara mycket lugnande att känna bebisens rörelser därinne, även om det inte är varje dag, och veta att allt är väl.

 

Du kanske märker att tandkött och näsa böder lättare, vilket beror på ditt ökade blodtryck och ökade blodvolym. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.





Kände bebisen sparka lite igårkväll/natt, svårt att beskriva hur det kändes, men lite som att jag hade småsmå bubblor i magen :)

Lillsyrran drabbades av äckelpäckel kräksjuka inatt, eeuww... Hon skulle egentligen ha kommit och jobba med mig idag men hon kunde ju inte. Lika bra det för på ungefär 4 timmar hade jag städat 8 lägenheter. Vilket betyder att jag bara har fyra kvar! Börja idag och har på mig till midsommaren, så vad ska jag nu göra resten av tiden? Nåja, skönt iaf att det nästan e färdigt då det är ju en bra bit att åka sen när jag är hemma igen.
Ååh, imorgon åker jag HEM! Har saknat att sova i en säng med en mjuk kudde och sambon brevid. Saknar oxå att inte behöva gå runt och hoppas och be att jag inte blir sjuk. Och det kommer vara så skönt hemma, det är så svalt nu, bara 14 grader här + att det blåser! Tror nästan jag ska gå ut på en promenix med hunden sen, bara fötterna börjar kännas lite bättre vill säga :)

12.06.2011

Började blogga idag igen nu då.
Jag är en 17årig flicka från Finland. Bor i en lägenhet med min sambo och jag är gravid med första ungen. Så denna blogg kommer mycket troligt handla om min graviditet :)
Inleder vecka 18(17+0) imorgon.
Jag har haft en mycket lätt och trevlig graviditet hittills, mådde bara dåligt under nån dag i vecka 5, sedan det har allting varit helt bra. Utom mina humörsvägningar, sjukt jobbiga och inte bara för mig utan också min omgivning. Men sålänge jag mår bra ska jag inte klaga, får vi hoppas.
Ungen är beräknad att ploppa ut 21.11 alltså kommer den säkert riktigt i slutet av november eller så början av december tror jag.
Är för tillfället hemma hos mamma och pappa, det har helt enkelt varit för varmt hemma för att jag ska kunna vara där. Varit så när att svimma hela tiden av värmen där så här har jag då sovit sen i onsdags, blir väl att åka hem igen på tisdag efter att jag varit på halkbana :)


RSS 2.0