Måndag

Var och hälsa på mamma och pappa idag, jag och mamma åkte en sväng till mormors och morfars :)
Mamma och pappa hade även en mus inne, smällde till en gång så var den i fällan, haha. Och när jag kom hem blev lillkissen(som för tillfället heter Max) mycket glad och jag fick inte åka någonstans utan honom, pep så mycket han bara hann och kunde när jag var på wc, stackaren. Och inte ville han heller gå på lådan utan mig så jag har fått stå "lådvakt" åt honom. Han har klättrar överallt på mig och bråkat med min putnavel och nu sover han. Skönt så jag slipper kolla så han inte leker med sladdarna för en stund.
Väntar på att klockan ska närma sig 23 så jag får hämta sambon.


Vecka 38


Du anses nu vara fullgången och hos bebisen utvecklas de sista detaljerna. Den är nu omkring 49 cm från huvud till tå och väger c:a 3 kg. Under denna veckan kommer din bebis sannolikt att sjunka ned och fixeras med huvudet i ditt bäcken. Om det inte är din första graviditet så kan fixeringen komma senare. Du kommer förmodligen känna en viss lättnad när bebisen sjunker ned och trycket på dina revben lättar, medan å andra sidan trycket på din livmoder, bäcken och blåsa ökar så att ditt behov att kissa kan öka, samtidigt som vissa upplever smärta i ljumskar och ben.

 

Forskning har visat att stresshormoner kan påverka bebisen, så se till att koppla av, ha kul och ta det lungt.

 

Bebisen är fullt utvecklad och är egentligen redo att födas, men växer fortfarande och bildar mer fett, upp till 15 gram om dagen. Om detta är din första graviditet så är det vanligt att förlossningen sker närmare 40 veckor eller kort där efter, medan om det inte är ditt första barn så är det mer sannolikt att du föder tidigt. Se till att väskorna är packade!


Kissen

Blev ju kattägare idag då. Söt liten typ som ligger och sover för tillfället. Har suttit och funderat vad katten ska heta, men vi borde kanske kolla om det är en frass eller "keshu" först :)
Lyckades faktiskt somna runt 9 imorse, vaknade runt 12 och det var så skönt att sova länge :) skulle jag bara kunna sträcka på mig så skulle det ha varit ännu lite bättre, men nöjd och glad har jag passat på att vara idag då.


Söndag

Skulle kunna gråta, vaknade för en timme sedan, gick på wc och kunde inte somna om. Misstänker även denna dag är förstörd nu. Kan lika bra sluta sova för jag kommer nog aldrig mer att kunna sova en hel natt. Nåja, säkert klarar jag mig med ca 3 timmars sömn/dag. Stackars sambon får stå ut med att jag är sur och elak idag oxå verkar det som. Bebis slutade nyss att hicka och knuffas omkring lite. Och jag vill sova :(

Lördag

Var och hälsa på mamma och pappa en stund igår. Satt och pratade och åt och åt och åt :) när vi kom hem låg jag en stund och tyckte synd om mig själv, hade så ont så jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Märkte oxå att mamma måste ha världens vattenfastaste mascara och jag har inget sminkborttagningsmedel för ögonen eftersom min mascara ska tvättas bort med vatten. Så försökte tvätta bort mascara på alla möjliga sätt, men den sitter ännu fast. Smetade inte ens ut sig inatt.
Sov riktigt dåligt inatt, inte pga den där förbannade katten som sitter utanför våran lägenhet dag som natt och jamar och vill in(vet inte vems katt det är och den smiter in så fort vi ska in eller ut) utan pga att sambon tog så stor del av sängen. Är ju helt omöjligt att sova nuförtiden, men det är så det ska vara.
Var en sväng till sambons mammas och pappas idag och imorgon kommer väl katten vår hit. Hoppas den där katten som vill in hit hela tiden är livrädd för kattungar... Haha, önska kan man ju.
Misstänker jag vaknade på fel sida eller något idag, är på så dåligt humör och allting bara går dåligt. När jag skulle dra på mig stumporna var jag berädd på att börja böla eller något, gjorde ont och var så svårt. Byxorna likaså och ändå var det inte värre än vanligt och jag brukar inte gråta då jag har problem att få på mig, jag kämpar och så är det bra så. Det är en sådan dag då jag skulle kunna göra allt för att inte behöva vara gravid just idag. Finns så mycket jag vill göra, jag vill röka och rida och för en gångs skull vill jag shoppa. Jag vill ut och springa och hoppa och ligga på magen. Jag vill äta sushi och tatuera mig och festa. Tror min dag blev förstörd för att sambon satt och drack en öl igårkväll, det luktade så gott så jag blev lite sur. Imorgon är det säkert en bättre dag, funderar på att tröstäta lite ostbågar sedan. Eller kanske äta korv görans kebab, länge sedan sist tror jag.

Rådgivningsbesök vecka 37

Underbart rådgivningsbesök, ett av de bästa faktiskt! Gumman jag brukar vara till var ledig så jag var till den bättre :D
Och min viktuppgång skulle jag inte ha kunnat göra något åt för jag samlade på mig en massa vätska fick jag veta.
Denna gång hade jag gått ipp 550g/vecka, superbra med tanke på att för två veckor sedan gick jag upp 1131g/vecka. Mitt blodtryck var 110/70 och mitt HB hade blivit jättebra, 119 :) nästbästa det varit under hela graviditeten, ja nästan under hela mitt liv har jag för mig. SF-måttet var 33, blodsocker 3.9. Bebis tyckte inte om då hon petade på min mage, h*n var lite arg till först så pulsen låg på över 160, lugnade sig sedan och låg runt 130. Bebis ligger i hjässläge ännu, tack och lov :)
Rådgivningsgumman skulle oxå ta ett tredje sista blodprov eftersom jag är RH negativ, först pickade hon i vänster armveck men hittade ingen blodåder, sedan pickade hon i höger armveck men hittade inte då heller så väl omplåstrad och snurrig i bollen fick vi åka in till staden till laboratoriet och där blev jag pickad i vänster armveck, skulle klämma ihop handen så hårt jag bara kunde, så pickade hon och jag glömde slappna av. Blev jättesnurrig och försökte andas och slappna av, men jag kunde inte slappna av. Hon grävde lite i armen innan hon hittade någon ådra, huuä. Mådde lite illa efteråt så vi åkte till McDonald's och äta. Var sen till prisma och köpte mer järntillskott(tre flaskor har åkt på ca en månad) och gick runt där en bra stund, tills jag fick ont och kände mig svimfärdig, då åkte vi hem och usch vad ont jag hade under hela vägen hem.
Jo, fick oxå veta att mina smärtsamma sammandragningar är förvärkar så får väl börja kalla dem det istället för sammandragning, haha :)


Onsdag

Steg upp halv 11, tryckte i mig gröt och nu sitter jag bara och väntar på att sambon ska vakna för jag har trååååkigt. Har redan tittat alla säsonger vi har med HIMYM och supernatural intresserar mig inte då jag sover ensam på nätterna, haha :)
Sitter och har sammandragningar ungefär hela tiden, skönt då de inte gör ont eller trycker luften ur mig på dagarna, först mot kvällarna som det känns som att hela ansiktet skulle blåsas upp och trilla av, haha. Och först sent på kvällarna som det gör ont, men det ska vara så.
Var på familjeförberedande kurs igår, fick höra om amning och se en liten filmsnutt om när en bebis just har fötts och amning och när man ska åka hem från BB. Kände mig smått omogen då jag nästan började skratta då gumman som höll kursen visade med en docka hur man ska hålla i en unge när man ammar, fick ta och titta bort för att jag inte skulle ha börjat skratta. Fick oxå lära oss att om man håller på att få mjölkstockning så ska man sätta blad från kålhuvud runt bröstet och ta dispirin. Och nästa tisdag är det sista gången.

Blev lite ledsen

Tydligen är det okej enligt vissa människor att jämföra djur med min bebis, varifrån får de att det är okej? Ännu roligare att det är anonyma svenska jävlar. Ja, så bara för att vi inte kommer kastrera/sterilisera kissen vi ska ta så är det ungefär som att ta livet(!!!!!!!!) av vårat barn? Hur VÅGAR någon skicka något sådant?! Det värsta är att personen i fråga är äldre än mig. Fick sedan höra att den där människan önskar mig och barnet dåligt så jag ska förstå att katter oxå har rättigheter. Alltså vad är felet? Bölade som en liten skitunge när jag läste det, HUR kan en människa skicka något sådant? Den där människan måste ha något allvarligt fel eller något, för det är inte normalt. 20årig person som jämför att inte kastrera/sterilisera en katt med att ta livet av sin unge, usch vad ont det gjorde i mitt hjärta. Har på känn att jag kommer gråta mig till sömns inatt, jag visste ju att jag tar åt mig lätt, men såhär lätt hade jag ingen aning om.
Nääe, ska ta jaffa flaskan och gå och ligga och gråta en stund, klappa magen min och hoppas smärtan i mina fötter försvinner. Hoppas morgondagen blir bättre.

Mödrapoliklinik

Var till mödrapolikliniken idag, sista gången! Fick saker på magen som skulle kolla bebis hjärtljud och mina sammandragningar. Hade bara de där sakerna en liten stund på magen, men hann ha tre sammandragningar under den tiden. Och bebis som inte verkar tycka om den där maskinen riktigt så sparkade och levde på värre än normalt, haha. Lämnade ett urinprov och allt var bra, så där fick rådgivningsgumman igen! HAHA!
Och så var det sedan dags för sista ultaljudet. Frågade snällt av läkaren ifall jag kunde få någon bild, fick svaret "nej, den e för stor och du har väl fått förr." Läkaren presenterade sig inte ens utan var faktiskt riktigt otrevlig. Tyckte han var rent av HEMSK! Bebis var inte alls för stor. Han kolla huvudet, fick inte veta något och fick inte heller se riktigt något. Han kolla skelett och hjärta och navelsträngen, bebis väger ungefär 2.7kg och så var det klart. FICK INTE SE NÅGOT! Som jag hade LÄNGTAT att få se bebis igen, och jag fick inte se. Så var mycket arg då jag åkte därifrån, det var inte snällt gjort! Usch vad rasistisk jag kände mig efteråt oxå, hemska tankar. Trodde inte jag kunde vara sådär rasistisk ens, hoppas det bara är tillfälligt, annars brukar jag inte ha problem med utlänningar, men den där gubben fick mig att se svart.
Men rådgivningsgumman får ta och sluta klaga på min viktuppgång nu eftersom bebis väger normalt och är normalstor och jag inte har socker i urinen. Hon kan tydligen inte glömma den där ena gången, och varför skulle jag inte ha haft det den gången då jag tryckt i mig en massa lyxbitar. Min viktuppgång kan jag inte ens göra något åt, har testat allt hon sagt så det får helt enkelt vara såhär. OCH mamma gick upp mycket när hon var gravid så inte så konstigt att jag oxå går upp en hel del.
Sambon sa för över en timme sedan att vi ska åka till hans farmor och farfars på eftermiddagskaffe, men han sover nu. Jag frågade av honom för länge sen om vi ska åka nu, han sa strax men här sitter jag. Smakade just på äppelkakan jag lagade, den var inte så god, haha. Och igår lagade jag citronrulle, den där fyllningen var skitgod, så sur och mums :)

Vecka 37


Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

 

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra någon eller några gånger sig varje dag så finns det ingen orsak till oro.

 

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

 

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

 

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

 

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.


Söndag

Sambon är ute och letar någon hare att skjuta på. Hoppas han inte hittar någon, för jag vill nog inte äta hare :)
Funderar på att dra med sambon ut och gå senare, kanske åka och posta brevet till Fpa.
Igår var mamma, pappa och lillasyrran hit. Konstigt nog tyckte mamma oxå om cheesecaken och jag vet ännu inte vad jag tycker om den. Den är konstig.
Igår fick jag en jättekonstig sammandragning, började med att jag fick riktigt ont i ryggen(nedre delen) och så när sammandragningen kom gjorde det bara mer och mer ont, visste för en stund inte om jag skulle gråta, försöka slippa och ligga ner eller ramla av stolen så jag gjorde inget av det. Fick några minuter senare en liknande, den gjorde inte lika ont som tur.


Fredag

Exakt en månad till BF! (enligt ultraljudet då, enligt rådgivningsgumman var det en månad kvar igår)
Igår fyllde då min sambo 21, så hans syster, mamma, farmor, farfar, moster och hennes gubbe var här. Tydligen så gick min cheesecake att äta fast jag tyckte den smakade konstigt och sambon inte visste om den var god eller äcklig, haha. Tur iaf att nästan halva blev uppäten. Inte så mycket kvar att trycka i sig då :)
Fick ett brev på posten från Kela, igen. Angående studiestödet så bara för att jag slutade skolan i september och vi fick studiestöd i början av september så är jag ny skyldig Kela 375,96€ så dit åker ungefär alla mina pengar. Och då ska jag efter mitt körkort idag, har en beställning från H&M som snart ska komma och räkning från BB. Får se hur det går ihop nu då.
Har väntat sedan maj på en ny spis och igår ÄNTLIGEN fick vi en ny!! Fick oxå veta att den gamla inte var trasig utan timern bråkade så var det 1000watt var den bara på i 12 minuter. Men då förstår jag inte, den gången jag försökte koka potatis i fem timmar då? Och då jag glömde kakorna i ugnen så de var nästan en timme och de såg inte ut att ha ändrats ett dugg. Nåja, fin och bra spis har vi nu och ugnen fungerar jättebra, det fick sambons lillasyrra testa igår, haha. Hon bakade en otroligt god drömtårta, glutenfri så mamma ta och kom hit ikväll eller imorgon, har myki doppas! :)
Sov så skönt inatt, vaknade bara en gång. Och jag steg ganska så just upp, bebis oxå och h*n håller på att försöka dansa till musiken tror jag, haha. Och h*n hickar, IGEN! Hela tiden hickar stackars bebisen och det är så ordentligt så ibland känns det som att hela jag skulle skutta upp av hickandet.
Fick annars jättesöta stickade strumpor av sambons farmor :)

Det var en tid sedan

Misstänker det bara är mina graviditetshormoner som spökar, märkte nyss att min gamla vän Gino tydligen oxå har facebook och jag började böla. Kanske mest för att det borde betyda att han är fri. Minns att han var så ledsen över att vara i Finland för hans lillebror fick det straff Gino skulle ha fått.
Åh, det var ändå över två år sedan han flyttade tillbax till Holland, men jag minns hur kul han, jag och Udra hade. Så roligt har jag nog, ärligt talat, aldrig haft förr. Alla gånger vi satt vid Ginos, drack te och pratade skit och lekte med han lillebror. Och när jag och Udra skulle sova där och jag var sjuk, låg och sov och drack te och sov lite till. Och den goda maten hans mamma gjorde. Rödris, fisk och sallad - skitgott.
Och då vi alltid satt vid Halpa Halli café på vintern. Våren och sommaren satt vi vid gamla hamn, drack en öl och pratade skit. Då var vi inte bara tre, utan många. Och den gången Ginos pappa kom till Finland och hälsa på, jag och Udra var där länge, Ginos pappa körde hem oss sedan.
Usch vad jag saknar dem, fast det har gått så lång tid. Som tur gör det inte ont mera när jag tänker på dem, utan jag blir glad. Klarar av det bättre än förr även fast jag ibland skulle göra allt för att de skulle komma tillbax. Det var en underbar tid vi hade tillsammans. Jag, Udra och Gino.

Aah!

Har äntligen fått bakat klart, skönt.
Sambons faster och hennes gubbe var hit med en spjälsäng så nu har vi två sängar här, haha. Måste ställa undan den, vet inte hur jag ska kunna hjälpa, har så ont. Bebis har verkligen sjunkit ner och det gör faktiskt ont nu, känns som att höfterna skulle hålla på att flytta ifrån varann extremt långt och snabbt, känns som att rumpan skulle braka rakt neråt och jag skulle lämna utan ben. Ryggen gör ont, magen med jämna mellanrum. Och jag har inte ännu städat undan efter att jag bakat, nästan så jag börjar gråta då jag tänker på att göra det, det gör för ont. Jag har stått för länge tror jag.
Och det måste ju städas, imorgon kommer sambons mamma och syster hit, kanske även sambons bror och hans flickvän och kanske sambons moster och hennes gubbe, OCH JAG KAN INTE STÄDA UNDAN! Usch, om jag inte ens kan göra så lite som torka av bordet, diska lite och sopa golvet, hur ska jag då kunna föda barn? Äh, blir så ledsen bara jag tänker på det så jag tror jag tar min skuttande mage och försöker sova. Tur att iaf bebis verkar vara pigg och glad.

Typiskt

Skulle baka nu, men upptäckte att vi har för lite jäst och mjölk. Alltid är det nåt.
Ringde och klagade på ugnen så det kommer någon gubbe och kolla på den nån dag, vi borde få ny för det är somsagt INTE normalt att försöka få vatten att koka i över fem timmar då man har på högsta värmen.
Ska testa spisen nu och göra klart plättarna och vänta på att sambon slutar och kommer hem med lite mer mjölk och jäst. Och kanske grönpeppar, visste ni att det är så gott som omöjligt att hitta grönpeppar? Letade genom hela prisma och hittade bara hel grönpeppar, det tyckte inte sambon vi skulle köpa så lämnade utan.

Min farmor har stickat jättesöta sockor åt bebis, måste säga att jag blev nog lite avis, haha. Och så har hon köpt en filt åt bebis, så frysa kommer inte bebis göra med allt vi har, haha. Fyra fleecefiltar, en virkad filt och halv mammalåda med stickade kläder i alla möjliga storlekar, former och färger. En plastpåse full med stickade sockor i alla möjliga storlekar :)


Har annars märkt att magen sjunkit mycket sedan igår, märkte först att det var mycket lättare att sitta, tittade sen i spegeln och trodde nästan magen skulle ramla ner, haha.
Tittade oxå på h&m's amningsbhar och det verkar som jag måste vara utan eller köpa någon som är för stor runt. När jag var liten och ville ha stora bröst hade jag inte en aning om hur svårt det är att hitta i rätt storlek och jag tror faktiskt jag måste ha minst 75F när(om) jag börjar amma, eftersom 75D av amningsbhar redan är för liten och jag har inte ens fått bebis ännu, usch :( får väl även passa på att skaffa några nya toppar då de jag har blivit så uttöjda av magen, det märkte jag först förra veckan så jag måste vara mycket dum, haha.

Onsdag

Har så svårt att somna så inatt har varit så gott som sömnlös. När jag äntligen fått somnat så kom alarmet på, då skulle sambon upp och det var 20 före 6, sedan det har jag inte kunnat sova mera. SUCK.
Var till BB igår och kolla, såg även två nyfödda ungar och herregud vad små de var! PYTTESMÅ! Ser ju dubbelt större ut på bild, jag minns inte att lillsyrran någonsin var sådär liten. Och här har jag suttit och läst om att de har så stora huvuden och blablabla, pyttsan. Minimala är vad de där bebisarna var. Jag kommer ju laga sönder bebisen eller något om h*n oxå är sådär pytteliten. Såg ju mycket mindre ut än dockor t.o.m.
Eftersom jag är förstföderska så får väl sambon sova med mig på BB när bebisen kommit ut, och även innan bebisen kommit ut om vi hamnar att övernatta på BB då. Det konstiga är att de har besökstider, men ingen får komma på besök. Barnets pappa och syskon får ju komma till BB, men ingen annan. Så mamma får inte hälsa på mig :(
Det var nog helt annorlunda än jag föreställt mig, hur skulle man orka ligga i förlossningssalen ännu i två timmar efter att bebis kommit ut. Vad hade de tänkt man skulle göra ifall man får riktigt tråkigt, hänga i ringarna som pinglade ner från taket eller? Tyvärr fick vi ju inte se en sån där förlossningsstol, eller vad det nu än hette, så jag ser ännu en wc framför mig då jag tänker på det, haha. Tror jag ska ta och testa den sen, bara för att.

Idag ska jag baka bullar, lycka till säger jag bara. Våran spis slutade fungera igår mitt i plättstekningen. Jättekul då man har ungefär halva smeten kvar och spisen slutar fungera. Hänt så en gång förr, då försökte jag koka potatis i fem timmar! Ska ta och ringa och klaga på spisen(igen) lite senare. Sist så pillade bara en gubbe lite på någon pinne så var luckan rak och fin igen, han sa att han skulle komma med ett ugnsgaller åt oss om någon dag och det var i maj han sa det. Tycker inte om att bo i lägenhet, får inte ens fixa saker själv heller. Nästan så man måste gå på tå för att inte råka fixa ett märke på någon vägg eller nåt, och våra väggar är dåligt målade. Har dåligt övermålade fläckar lite här och där. Men snart, snart ska jag bo i ett hus. Hoppas jag iaf.

Annars så hade jag planerat att 1:a oktober skulle jag plocka fram en burk dit sambon skulle få släppa 1€ varje gång han svär så han skulle sluta svära så inte bebis sen börjar svära så mycket. Men inte har jag fått fram den burken. Bebis skulle vara rik om jag skulle ha plockat fram burken 1:a oktober.
Anledningen till att jag vill att sambon ska sluta svära är just för att jag vet att ungar lätt tar efter sina föräldrar. Jag växte upp med mamma och pappa som inte brukar svära, endast då de blivit så arga att det inte funnits ord som kunde beskriva hur arga de varit har det kommit någon liten svordom ur dem och då har vi förstått hur otroligt arga de varit. När jag var liten och passade på att svära lite så fick jag munnen tvättad med tvål, haha. Och faktiskt så har vi inte svurit så mycket, det är jag glad över. Men då igen sambons familj, där svär de och har nog alltid gjort det, den ena värre än den andra - haha. Och jag vill verkligen inte att min bebis ska svära så om inte jag eller sambon svär så kanske inte bebis svär inför oss sen när h*n blivit större. Vill ju inte att första ordet ska vara "fan". Haha, och jag som bara för en tid sedan tänkte att det är skitsamma om mina ungar svär sedan, men nejdå, det var inte alls skitsamma. Vill inte att bebis ska prata fult, vill inte att bebis ska ha föräldrar som pratar fult. Bara att försöka få fram den där burken nu då för jag tycker sambon bara svär mer och mer för var dag.


Vecka 36



Bebisen

Bebisen väger nu omkring 2.5 kg och är c:a 47 cm lång. Den här veckan har bebisens naglar definitivt nått kanten av fingrarna. Vid förlossningen kan naglarna se ganska långa och spetsiga ut. Bebisen riskerar inte lika mycket att riva sig själv med naglarna eftersom det är så ont om utrymme i livmodern vid det här laget.

 

Bebisen fortsätter att bygga sina fettdepåer och blir allt knubbigare och rundare. Bebisen börjar utveckla sitt eget immunförsvar.

 

Du

Livmoderns övre del har nu vuxit ungefär 15 cm ovanför naveln och din viktökning ligger sannolikt omkring 10.8 till 13 kg. De flesta kvinnor börjar känna rejält sig tunga och otympliga och börjar tänka "ska bebisen aldrig komma ut?". Vissa får problem med att äta och att andas djupt. Det kan då vara bra att äta lite men ofta för att inte ytterligare öka sitt obehag.

 

Livmoderhalsen kommer att börja utvidgas under de kommande veckorna för att bebisens huvud och kropp så småningom skall kunna passera ut genom förlossningskanalen. Livmoderhalsen behöver vara 10 cm öppen för att bebisen skall kunna förlösas.

 

Om det känns tungt just nu, håll ut! Det är bara några få veckor kvar och alla besvär och obehag kommer snart att få sin belöning!


Söndag

Här har det blivit städat hela dagen. Dammat, bytt sängkläder hängt ut bäddmadrass, täcken, kuddar, filtar och mattor. Jag fick dock ta en paus efter att jag vikt kläder, trodde jag skulle svimma och blev då lite ledsen. Hur ska jag klara av att föda barn då jag inte ens kan vika kläder?
Duschade just och väntar på att lakanen ska tvättas klart så vi kan hänga upp dem. Ska väl åka en sväng till sambons farmor och farfar.
Har märkt att bebis verkligen inte tycker om då jag ligger på höger sida, h*n protesterar ordentligt då. Trycker, sparkar och gör något som gör riktigt ont, inte alls kul så då är det bara att vända till vänster sida. På rygg går det inte heller att ligga länge, då får jag tungt att andas och blir svimfärdig. Och att ligga på vänster sida blir obekvämt och gör ont i örat. Dum som jag varit så piercade jag mig uppe i vänstra örat för några år sedan och hålen har väl inte läkt helt ordentligt så det gör ont. Och att ligga på mage kan jag ju glömma, hahaha :)
Nåja, snart är bebis ute då kan jag så småningom sova på mage igen. Om nu bebis låter mig sova, haha :)

Lördag

Var en sväng till marknaden idag. Köpte sockervadd, fick remmar och så åt vi vårrullar. Gick och tittade om jag skulle ha hittat något nytt till tungpiercingen men nope. Fast jag tror nästan jag lärde mig från förra gången jag köpte en kula från marknaden. Den var fin, tills jag spydde. Den blev röd och sen försvann bilden så dit for 7€. Egentligen behöver jag ju inte fler, beställde efter 50 piercingsmycken för två år sen och har kvar de flesta.
Var och hälsa på mamma och pappa som kommit hem från Kreta, fick lite saker av dem och så tog vi babygymmet :)
Har kyckling i ugnen nu så väntar på att det ska bli klart, sambon håller på att diska så snart kanske det ser lite bättre ut här :)

Torsdag

Har nyss ätit gröt med äppelmos, mums :)
Idag har jag inte gjort något annat än varit till rådgvining. Skulle egentligen behöva diska och städa lite, men orkar inte och jag har sammandragningar ungefär hela tiden.
Bebis är vild, svänger på baken, sträcker sig så mycket att jag inte skulle bli förvånad om huvudet skulle mosa min pissblåsa och baken skulle trycka upp min vänstra lunga så mycket att den skulle ploppa ut, haha. Och så viftar bebis med sin hand(tror jag) långt ner på högra sidan och trycker med foten på min högra sida så jag får ont i vänster sida. Haha, misstänker jag har en jättebaby! Inte kan väl min bebis vara såhär stor redan? :)
Ja, bebis trycker alltid på min pissblåsa, värre om jag är ut och gå eller nåt då skulle jag fast kunna springa på wc flera gånger i timmen, vilket jag oftast måste på kvällarna. Och då tycker ändå rådgivningsgumman att jag ska dricka mycket, jag kommer ju kissa på mig då.
Sådär annars så får vi snart ta kissen hit, tror jag :) haha, stackaren lär få vara namnlös då vi funderar så det knakar på vad bebis kanske ska få heta. Flicknamn är väl så gott som bestämt, värre med pojknamn. Kom gärna med förslag ifall ni vill :)

Rådgivningsbesök vecka 35

Märkte idag att rådgivningsgumman inte lyssnar på mig. Förra gången pratade hon en massa om depressioner när man är gravid och när man just har fött barn, hon frågade av mig om jag känner mig deprimerad och jag sa NEJ. Hon sa då oxå åt mig att jag MÅSTE ringa de jag umgicks med förr för jag kommer bli jättedeprimerad om jag inte har någon att prata med, well... Jag klarar mig superbra med bara mamma. Likaså så MÅSTE jag ta telefonnummer av de andra som är på förberedande kurs. Troligt att jag skulle göra det, jag är mycket yngre och den ena sitter och stirrar dumt på mig lite nu som då. Så jag tycker inte riktigt om dem, vet inte varför men. Så varför skulle jag hålla kontakt med någon jag aldrig ens pratat med och som jag känner mig obekväm att vara nära?
Nåja, hur som helst. Rådgivningsgumman frågade av min sambo om han märkt att min depression(VAD?!) blivit bättre och vi båda satt som frågetecken. Vilken depression?! LYSSNAR HON ENS?!
Fanns mycket att klaga på idag, min viktuppgång, mitt HB och att jag inte tagit upp kontakten med dem jag umgicks med förr. Jag kommer inte ta upp kontakt, behöver dem inte. Märkte redan i skolan att jag mognat för mycket för att kunna tycka det är kul att umgås med dem, känns konstigt men så är det. Jag har inte samma humor längre heller och jag tar illa upp av deras "tjockis"-skämt. Så nej, jag tar ingen kontakt.
Hade ökat i vikt med 1131g/vecka och fick rådet att äta mindre, tills hon frågade om jag brukade småäta, jag svarade att jag hade slarvat med ätandet så jag hade ätit för lite och därför ökat så mycket i vikt. Glömde t.o.m bort att äta varm mat vissa dagar, ajabaja. Men nåja, jag ska äta oftare.
Mitt HB var 111 så det hade inte ändrast sedan förra veckan så jag ska ta järntillskott två ggr/dag, känns inte bra att jag ska göra det eftersom jag läst att man INTE får ta mer än den rekommenderade dosen och jag tar järntillskott i flytande form så inte mer än 20ml/dag, men tydligen ska jag ta 40ml/dag nu då...
Blodtrycket var bra, sa hon. 110/60.
Tack och lov tjatade hon inte på om sockerbelastning denna gång, hon accepterade(och lyssnade) då jag sa att jag inte vill.
SF-måttet var 32, och bebisen ligger i 1:a hjässläget(=ligger med ryggen mot min vänstra sida och huvuder neråt). Bebisen hade sjunkit men är inte fixerad ännu. Bebis puls var 142.
Nästa gång blir 27.10 och då ska jag till en annan gumma, TACK OCH LOV! Fick en rolig pissburk med hem, hehe. Ska nämnligen hålla mig i fyra timmar och att hålla sig ända tills vi är i Esse går nog inte, haha. Blodprov ska hon ta då oxå, sista gången hoppas jag. Och så ska det väl bli att kolla blodsockret då oxå. Vet inte varför dendär gumman jag går till ska envisas så med att fortsätta ta blodsockret nu när det alltid varit riktigt bra, det var ju t.o.m bara 4.6 då jag ätit jättesött morgonmål bara ungefär en timme innan. Men nåja, det är ju bara ett stick i fingret.


Onsdag

Bara 40 dagar kvar till BF :)
Sitter hos mammas och pappas nu. Ville inte sitta hemma och ha tråkigt själv så jag kom hit och har tråkigt med lillsyrran istället.
Lillsyrran och jag var ut på en liten promenix med Netta(hunden), men den blev mycket kort. Bebis sjönk så lågt ner att jag trodde jag skulle pissa på mig och bebisen ramla ut, sen fick jag sammandragningar. De har ännu inte gett med sig, men det gör ju inte ont så det är ju inget farligt :)
Storasyrran har storstädat här så hon hittade ett babygym så det kommer med hem.
Ska hämta sambon från jobbet sen när han slutar(23.00).

Tisdag

Ännu en kväll med förberedande kurs avklarad.
Gick igenom smärtlindring vid förlossning och vad som händer ifall bebisen "sitter". Tydligen gör man inte riktigt några vändningsförsök mera utan det blir kejsarsnitt. Hoppas hoppas bebisen har huvudet nere nu resten av tiden oxå, haha.
Fick peta lite på en sugklocka så nu tror jag inte de ser ut som stora trattsaker mera, haha. Pytteliten sak var det. Blev oxå lite rädd för kejsarsnitt, vill inte så hoppas bebisen mår bra sen när det är dags.

Var en sväng till staden idag, skulle kolla lite mer bebiskläder för overallen vi har åt bebis är nästan dubbelt större än en "normalstor" nyfödd bebis så skulle inte sitta fel med en lite mindre. Hittade inte någon bra. Hittade inget åt bebis egentligen. Skaffade mig två amningsbh:ar som jag misstänker kommer vara alldeles för små sen. Mina bröst har tydligen växt två storlekar under graviditeten så amningsbh:arna passade nu, haha. Sambon tyckte dock jag skulle använda dem nu, han tycker de är bättre än vanliga just pga "luckorna".

Nåja, nästa veckas tisdag blir det BB-besök från förberedande kursen. Och veckan efter det blir det ultraljud :) och lite pickande och sånt. Och på torsdag blir det att åka till rådgivningen. Hoppas jag inte gått upp sådär äckligt mycket så gumman slipper klaga på min viktuppgång. Hoppas hon inte nämner sockerbelastning och hoppas mitt HB är bra och att blodtrycket blivit ännu lite högre. Haha, men jag hoppas väl på för mycket.

Måndag

Graviditeten har börjat bli lite jobbig nu. Antingen sparkar bebis på mina revben, trycker på min pissblåsa, försöker trycka sig ut genom mina revben eller så har jag sammandragningar eller ont. Och tydligen får man inte tycka det är jobbigt att ha ont när man är gravid, för det är ju "så mycket skönare att trycka ut en vattenmelon"(fick jag höra då jag klagade på att jag är så otränad att jag får ont direkt jag gör något).
Vad är det som ger icke-gravida rätt att klaga på att de har ont för att de har mensvärk, sträckt foten, huvudvärk, magknip och sånt? Varför får inte en som är gravid klaga på att man har ont i ryggen, benen eller att det känns som att man skulle gå runt med mensvärk hela tiden?
Sjuk värld.
Jag säger inte att det gör mer ont att ha ont i ryggen än att föda barn. Jag vet ju inte hur ont det gör, men det är en smärta som går om, en smärta som ger en ett barn. Och det är väl inte någon smärta som sitter i i flera veckor?
Ibland när jag får höra att jag inte ska klaga för jag ska trycka ut en unge så skulle jag ha sån enorm lust att ge personen en sådan hård smäll på käften att personen aldrig i hela sitt liv skulle klaga ifall den skulle få ont efter det. Jag är en människa fast jag är gravid, JAG HAR OXÅ ONT, JAG KÄNNER SMÄRTA! Och som de flesta så tycker jag inte om smärta heller. Ibland vill jag vara ledsen för att jag har ont, ibland vill jag klaga på att jag har ont och jag har fan i mig lika mycket rätt att klaga över fjantiga smärtor som alla andra har!
Vet ni vad, JAG HAR ONT I MIN RYGG, MINA HÖFTER, MINA LÅR, MINA REVBEN OCH MINA FÖTTER! Och jag har lika mycket rätt som varje människa i hela världen att klaga på att jag har ont. För jag är oxå en människa.
Hoppas personer som tycker man inte får klaga över att man har ont när man är gravid får sjukt ont när de är gravida, hoppas någon säger åt dem oxå att de inte ska klaga för de ska ju ändå föda barn. HOPPAS det så lär de idioterna sig något.


Vecka 35



Bebisen

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

 

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

 

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

 

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

 

Du

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

 

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever


Jag har sammandragningar ofta och ibland håller de på länge. Bebisens sparkar är lite obehagliga för det känns att det är en människa som sparkar och h*n brukar sparka på mina revben och peta på min pissblåsa. Bebis har sjunkit länge ner sedan förra veckan men det märkte jag redan i onsdags ungefär, mamma märkte det oxå och avbröt nästan Kreta resan, haha.
Idag blir det väl att åka en sväng till mammas och pappas efter ännu mera babykläder. Haha, misstänker jag verkligen får skippa att köpa kläder åt bebis, fast jag vill köpa något.

Lördag

Idag var lillsyrran till Kokkola. Smart som jag var så kom jag först på för en timme sen att vi inte ätit idag, så blev att koka lite ris och värma någon köttsås. Lite orolig är jag allt då lillasyrran äter ju nästan inget! Visst hade jag oxå såna perioder, men bara för det behöver ju inte hon göra så. Speciellt inte eftersom hon håller på med så mycket.
Jag och sambon var ut och köra en sväng oxå och nu väntar vi som bäst på att bastun ska bli varm. Måste ju passa på att vara i bastun sålänge vi nu är här, för det kostar att vara i bastu hemma hos oss och den är till för alla som bor i lägenheterna, uäck.
Lillasyrran ska snart åka iväg igen, hon ska vara hos sin kompis och jag har ännu inte fått i huvudet varför vi egentligen var tvungna att komma och titta till henne då hon ändå inte är hemma.


Fredag

Det är dåligt väder, idag igen. Det var väl onsdagnatt som det åskade och ikväll/inatt ska det vara riktigt oväder. Det betyder väl ännu en sömnlös natt.
Lillsyrran stack iväg på disco, utspökad som någon värre fjortis och jag blev så ledsen av att se henne sådär fjortis. USCH.
Jag och sambon var efter en flaska Jaffa och då vi åkte iväg fick jag otroligt ont i nedre delen av magen. Ungefär som riktigt hemsk mensvärk, men någon sammandragning hade jag inte. Och annars så nu när det är kväll så tycker jag att jag har sammandragningar hela tiden, blir alltid så på kvällarna och det är faktiskt inte kul. Nåja, får stå ut med det några veckor till.

Nervös

Haha, tänk att det krävdes sådär mycket för att jag skulle bli nervös, jag som gått och väntat på att jag skulle bli nervös. Blev ju det idag, så nervös att jag var både "pissnervös"(var det alltid förr när jag var liten och skulle på ridlektion eftersom jag var livrädd för hästar) och "frysnervös"(det blir jag oftast) så det var så att jag först stod och skakade då jag frös så och sen fick jag springa och kissa hela tiden, haha. Men så fort vi kom iväg gick nervositeten över. Så nu väntar jag igen på att jag ska bli nervös, hehe :)
Sambon ligger och sover just nu, stackaren kunde ju inte sova då vi skulle iväg till BB. Och jag sitter och väntar på att lillsyrran ska komma hem.

BB-besök

Misstänkte vattenavgång så vi åkte till BB runt 9 imorse. Fick ligga med rolig maskin på magen som mätte bebis hjärtslag och det var allt mellan 113 - 189, berodde helt på var bebis låg och hur h*n rörde sig. Hade oxå en sak som kollade ifall jag hade sammandragningar och jodå, någon sammandragning var det allt.
Ingen vattenavgång dock så det var bra. Blev även kollad så jag inte var öppen och så tog de något prov, bakterieodling eller liknande, minns inte haha :) Kom nyss till mammas och pappas och ska sova här till söndag.
Skönt iaf att allting var bra, var ju lite orolig oxå då bebis inte rört sig så mycket, men allt var bra så det var skönt att få höra. Blev mycket lugnare :) så det behövs bara två BB-besök till nu då, en med förberedande kursen och så när bebis ska komma ut.

Torsdag

Det tog sin tid, nu har det börjat bli jobbigt att vara gravid. Jag har ont, det känns som att bebis skulle kunna ramla ut när som helst och det blir bara svårare att somna. Sammandragningar har jag ofta och jag mår dåligt på kvällarna om jag äter och jag måste ju äta. Men ännu får bebis allt ta och stanna kvar, ut ska h*n inte ännu på några veckor.
Var och hälsa på mamma och pappa igår, de åkte till Kreta idag. Så fredag - söndag ska jag och sambon vara hos mammas och pappas och "sköta" lillsyrran. På söndag kommer då storasyrran och hennes sambo och tar över "skötandet" haha. Fast egentligen så slipper vi ju att ta hand om lillsyrran, hon ska på disco på fredag och till Kokkola på lördag, jag oxå vill till Kokkola :( men nej, sjukt jobbigt att gå i butik och jobbigt även för den stackare som måste gå med mig, haha.
Idag ska vi till sambons mammas och pappas, sambon ska försöka fixa den andra bilen.
Nu ska jag titta på HIMYM :)


Förberedande kurs

Var på familjeförberedande kurs nu ikväll. Det var två andra blivande mammor där oxå, jag förstås yngst och jag har beräknad födsel först. Gumman som höll kursen försökte förklara hur sammandragningar känns och jämförde det med sendrag, jag började nästan skratta. Sendrag? Känns inte alls som sendrag. Sammandragningar e jobbiga men sendrag brukar vara kul.
Sen fick vi veta såna grejs alla nog redan visste, och så fick vi veta vad vi ska packa ner i "bb-väskan". Vi behöver ju egentligen inget alls förutom hygienartiklar. Behöver inte ens ta med bebisen kläder utan det kan vi lämna hemma i en väska så får pappan ta med väskan när vi ska åka hem så är det bara att byta kläder på bebis och åka hem :) fick veta att man kan få familjerum eller så kan de flytta in en extrasäng så får pappan oxå sova på BB med en. Hon pratade oxå om besökstider så mamma får kanske då hälsa på mig, wiie!
Annars så pratade gumman bara på med att man klarar förlossningen olika, beror på hur bra man kan hantera smärta och jag skulle säga att jag klarar bra av smärta, brukar kunna må dåligt eller svimma men annars brukar jag nog bara ligga och bita ihop. Vill klara mig själv, vilket kan vara en nackdel då jag inte kan klara förlossningen själv. Och så pratade gumman på om att pappan vet nog hur han ska göra och när han ska sluta eller hjälpa och allt sånt. Det vet inte sambon för vi känner varandra inte så bra ännu, han vet inte hur jag brukar vara. Dum som jag är så har jag bitit ihop och varit snäll så han kommer säkert få någon värre chock sedan.
Om två veckor ska vi på besök till BB :)

Haha


Haha, jag var i vecka 16 på denna bild och jag kände mig som störst i världen! Hahahaha, det tog ju skitlänge innan jag började bli rund om magen och jag trodde jag var jättestor.

Dethär var för 10 veckor sedan, vecka 24 och det syns ju inte riktigt att jag är gravid, haha. Jag trodde jag inte kunde bli större, HAHA. Jag fick ännu på mig mina jeans och de spände bara på på kvällen och jag tyckte jag var enorm. Ojoj :)

Idag, vecka 34. 7 veckor kvar till BF och jag vet att jag kommer bli mycket större. Haha, visst fina bristningar? De jag har på låren då igen är riktigt roliga att titta på, påminner om en zebra :)
Kom just på att imorgon ska vi på förberedande kurs! Eller som mamma kallade det "andningskurs", haha. Det börjar ju närma sig, snart är ju bebis här! Förra veckan gick så otroligt snabbt så det kändes som det bara gick två dagar eller något och så var det måndag igen. Hoppas det går lika snabbt tills bebis kommer ut för jag vill kunna ligga på mage igen och jag vill kunna andas normalt igen. Och jag vill få titta på min bebis, hålla i den.
Om tre veckor ska vi på ultraljud, då kanske jag får in i huvudet att bebis inte är lika liten som min hårborste och att bebis inte ligger rak i min mage. Jag tror, konstigt nog, att bebis bara är en liten plutt som simmar omkring i min mage, haha.
Annars hade jag en skitkul dröm, tills sambon väckte mig då han pratade i sömnen, tror jag. Haha, jag var på resa till Paris, Holland och så var jag till Tropiclandia och Koti Pizza. Det var väl så att det inte fanns räksallad i Holland och mamma ville ha räksallad, då var vi plötsligt vid Tropiclandia och sen var vi en sväng till Paris och kollade skor och sen fanns det inte vårrullar vid Paris, och lillasyrran ville ha vårrullar så då var vi vid Koti Pizza och åt pizza, sjuka drömmar har jag fått.
Tror nästan jag ska gå och sova lite till, bara tills sambon vaknar :)

Vecka 34



Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

 

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

 

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

 

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

 

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

 

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

 

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.


Söndag

Igår var vi en sväng till sambons mamma och pappas och åt nybakat bröd, sen var vi en sväng till sambons farmor och farfars :) jag körde nästan hela dagen, var en sväng till Härmä och var till Oravais.
Sov jättebra sen på natten, tills jag vaknade runt 3 och trodde jag skulle pissa på mig, sen tog det länge innan jag kunde sova bra igen och passade tydligen på att sparka sambon rätt så mycket, men det var för att han tog "min" sida, haha.
Idag ska jag lämna tillbax pappas bil.

RSS 2.0