Tisdag

Sambon var efter mammalådan åt mig idag när jag var i skolan. Mycket nöjd över allt som kom med, jättebra :)
Märkte oxå att jag bara har en enda pyjamas åt bebisen så det blir att köpa flera. Och halare har jag bara i lite större storlek, skulle behöva en som e liiite mindre än de jag redan har. Strumpor, vantar behövs oxå mer av så blir att söka genom de babykläder mamma har igen och börja ta hit lite så småningom.
Kände imorse att jag börjar bli sjuk igen men nu känner jag mig bra, säkert är det lite värre imorgon morgon då, haha.
Lagade dammsugare i skolan idag, riktigt fula blev de och mycket äckliga, haha. Får faktiskt skylla på läraren för han hällde i den där punschsmaksaken och han valde hur marsipanen skulle vara... Grön botten med vit och gula ränder, det gröna syntes ju inte ens.

SÅ LÅGT!

Hittade nyss denna:

På en hemsida där någon sa att det var den personens bebis. FY FAN VAD LÅGT!!!!! Det är MIN och ingen annans, jag accepterar INTE INTE INTE INTE INTE INTE INTE INTE att någon kopierar bild av MIN BEBIS!!!! FY FAAAAAAN VAD LÅGT!!! Att vända bilden hjälper då INTE, jag SER JU ATT DET ÄR MIN BEBIS!!!!!! Att folk kan vara så jäääävliga, stick och skaffa egen unge om ni nu är sådär jävla desperata efter att få UPPMÄRKSAMHET! VÄX UPP OCH TA BORT BILDEN AV MIN BEBIS! FY FAN MED ER!!!
Radera bilden NU din jävel. Synd bara att du bor i Sverige för jag skulle ha anmält dig, man FÅR INTE kopiera andras bilder utan TILLSTÅND! Hoppas någon jävel gör likadant åt dig så får du veta hur jävligt det känns!! :@


Vecka 29

Faktiskt en mycket bra dag idag! Började göra krokan i skolan så på onsdag e det klart. Hittade en massa babykläder för 2euro(!!) vid lindex så dit ska jag sticka och köpa lite någon dag denna vecka. Och det bästa av allt, när jag kom hem hittade jag en lapp i postlådan... MAMMALÅDAN har kommit!! :D Och jag kom hem till en städad lägenhet så hittills har dagen varit superbra :) OM man bortser från att en person sa att jag ska inte ta livet av mitt barn, jag kommer aldrig få sova igen, jag förstör mitt liv, jag har gått upp för mycket i vikt... Jag måste börja gymma så fort bebis har fötts...


Bebisen

 

Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram.

 

Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre.

 

Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.

 

 

Du

 

Översta delen av din livmoder är nu c:a 7,5 cm ovanför naveln och din viktökning ligger förmodligen mellan 7 och 11 kg.

 

Du kommer förmodligen att besöka MVC varannan vecka från och med nu, även om det varierar från landsting till landsting. Vecka 28 utförs en del viktiga tester, som t.ex. om du har graviditetsdiabetes, järn och rhesusfaktor för att se om du är Rh negativ eller positiv, och om du kommer att behöva gammaglobulin efter förlossningen för att förhindra att din kropp bildar antikroppar mot din bebis blod



Bebisen ligger med huvudet neråt vilket jag tycker att den alltid har gjort, sparkarna har alltid varit högt uppe.
Jag har gått upp 9.5kg - SÅ DÄR FICK ALLA som tyckt att jag gått upp för mycket! DET ÄR LAGOM!!
Jag är Rh negativ.

Söndag

Sov dåligt inatt, mådde så dåligt så jag fick springa till wc lite nu som då då jag trodde jag skulle spy. Inte alls trevligt. Idag var det lite bättre, men nu mår jag skit igen. Inte alls kul.
Igår var vi till villan, vi åkte båt med mamma och pappa, åt grillad korv och titta på solnedgången. Kolla några raketer och så for vi hem.
Idag har vi varit en sväng till sambons mammas och pappas, fick en ny våg(att väga ingredienser och sånt med), drack kaffe och så stack vi iväg och handla lite. Sambon gjorde spaghetti och maletköttsås, namnam :) kunde tyvärr inte äta alls så mycket som jag ville för jag mår inte alls bra.
Hoppas det blir bättre snart för jag hade nog tänkt åka till skolan imorgon. BARA jag mår bra. Hoppas iaf jag mår bra.

Bild tagen igår(vecka 27+5)


Lördag

Igår var jag och sambon till staden, jag var så snål på tyrkisk peber och det har jag varit så länge, hittade det vid citymarket så jag var glad och nöjd :) somnade runt 11, var jättetrött redan 9 och jag var tydligen sur inatt. Sparkade till sambon då han var för närgången och hade tagit lite av mitt täcke och så slog jag väl till honom när han låg på min kudde. Jag skulle då aldrig vilja sova med mig, haha xD
Vakna 9 imorse för att min kudde var borta. Har nyss ätit cornflakes och bebis håller som bäst på att sparkas.
Ikväll ska vi väl till villan med mamma, pappa, moster och hennes gubbe och så ska väl mormor och morfar dit och farmor och min faster, det e villaavslutning/veneziansk :)


Rådgivningsbesök

Rådgivningsbesöket gick väl som det skulle. Blodtrycket hade blivit lite bättre, 110/60, HB-värdet hade sjunkit jättemycket, 107, jag hade gått upp för mycket i vikt tydligen, har gått upp 9.5kg sen inskrivningen men det e väl bättre att gå upp lite för mycket än för lite? Sen så brukar hon alltid klaga på hur jag går upp, antingen för lite eller så för mycket finns inget lagom tydligen... SF-måttet var 26, sist var det 20. Och bebisens hjärta slog 137-138 :) Bebisen låg ännu med huvudet neråt, vilken h*n redan gjorde i början av vecka 20. Fick oxå en lååååååång föreläsning om fixering och rörlighet och mittiallt började hon "hääääär e huvudet så du kanske måste kissa ofta och häääär e baken och hääär e föttern... ÅHÅ nu fick jag en spark, jaa hehe.. jag väckte bebisen... Och ja, visst e det underbart med sparkarna? Man kan känna hela foten blablabla..." Jag förstår nu att jag inte har varit trött när vi ska på rådgivningsbesöken, utan man förstår helt enkelt inte vad hon pratar om! Likaså när hon fråga om det var hon jag var till förra gången som tog blodprovet på mig eller om jag var till labben, när jag sa att det var hon jag var till förra gången började hon då babbla om att "blodkärlen är så små i början av graviditeten men de blir större sen..." Kanske det, men hon som tog blodprovet sa nog att jag har så små blodkärl så det var mycket svårt...
De ska ringa mig från rådgivningen här och säga när det börjar någon ny föräldrakurs fick jag höra. Och så ska vi tydligen börja ställa iordning inför bebisens nedkomst, REDAN!! Ta hit sängen, vagnen, badbalja och köpa nappflaskor, kläder och allt... Borde jag kanske börja tvätta kläderna redan oxå kanske då? PFF! Jag hade tänkt vänta tills oktober med allt det, eller kanske mer att mamma hade tänkt jag skulle vänta så länge. Lika bra att mamma sa i början att jag inte får köpa nånting innan vecka 16. Haha, vecka 16 var längesen och jag har faktiskt inte köpt något alls. Hade nog inte heller några planer på att göra det ännu heller.
Nåja, efter rådgivningbesöket var vi in till staden en sväng, köpte degblandare med multifuntion ungefär. Hade mixer och köttkvarn oxå :) så blev det en bärrensarsak och några plast"burkar" att förvara cornflakes och havreflingor och sånt i.
Var sen och fixa ett kort till TV:n så vi kan se svenska kanaler oxå och så nästa vecka kommer väl frysen :)
Åkte och hämta potatis från sambons mamma och pappas så vi var där en stund och nu har jag kokat potatis och ätit och sambon sover. Sa åt honom för snart en timme sen att maten är klar, men han ska tydligen sova :)

Onsdag

Ännu är min kroppstemp nere på 35.9 och idag känner jag mig sjukare än innan. Börjar bli trött på dethär nu. Jag är hungrig, mår illa och har huvudvärk. Men ibland ska väl jag oxå vara sjuk, men ibland borde ha varit förra året eller något. Har ju bara några dagar kvar i skolan nu och fast jag inte vill till skolan så borde jag vara i skolan så jag kan njuta av att vara ledig sen. September kommer ju snart och det är ju i semptember som jag slutar.
Jag pratade tydligen i sömnen när sambon kom hem, haha! Jag hade sagt "e händer nu" eller något sånt. Hahaha, bättre det än när han pratade om att han hade hittat något lik, blev ju livrädd och kunde inte sova mera :D
Jag tror nästan jag ska gå och sova lite till så kanske jag blir frisk.
Och imorgon ska jag till rådgivning, misstänker jag får börja äta järntabletter igen, tycker dock den där järnsaften e bättre, den är inte dålig för min mage vad jag märkt :)

Sammandragningar i massor

Tycker jag bara har sammandragningar nu. Igår och idag har jag haft det oftare än vad jag brukar. Får lite tungt att andas när de kommer.
Bilen är besiktad och vi är ännu fryslösa. Men vi var och kolla vad de kostade och sånt, tittade på bakmaskiner/degblandare, vad det nu än är, på samma gång. Jag visste ju att de var dyra men inte att de var runt 200 euro! Nåja, sak samma, man köper ju ändå inte ny varje vecka heller, haha :)
Var en sväng till sambons farmor och farfar oxå.
Just nu är jag riktigt trött, men hade tänkt diska innan jag ska gå och sova. Lär väl piggna till lite sen om jag stiger upp misstänker jag :)

Tisdag

Bakade en cheesecake igår, blev inte riktigt lyckad. Hade för låg form, för lite creme fraiche men med mycket blåbär går den att äta, haha. Var oxå med sambon när han hämtade bilen från service och så var vi en stund och hälsa på hans mamma och pappa. Fick oxå två brev på posten, så inom två veckor är min mammalåda här! Då blir det att se vad jag har och vad jag behöver mer av, så då kanske jag börjar köpa lite saker till bebis :) det har inte varit lätt att hålla sig, som tur är jag ju inte gjord av pengar så med den tanken i bakhuvudet har jag kunnat hålla mig.
Idag har jag ännu 35.9, svettas som en gris och har ont i halsen. Sitter som bäst och äter nyponsoppa med cornflakes.
Senare idag ska jag väl med då bilen ska besiktas, sen blir det att köpa frys, ÄNTLIGEN har hört "imorgon" hela sommaren ungefär... Och så kanske en "bakmaskin" jag kan nämnligen inte knåda degar för hand, haha.
Så det blir kanske mera bakning idag då.

Måndag.

Har tråkigt. Sambon sover ännu och jag svettas som en gris.
Har just diskat och vet inte alls vad jag ska göra nu. Har suttit och petat i håret och kom fram till att jag ska nog kanske färga lite mörkare. Börjar bli så trött på att håret alltid börjar skifta i gult och utväxten syns så bra. Jag kommer varken ha tid, pengar eller ork att bleka håret ofta så lika bra att bli brunett eller nåt.
Fick lust att baka bullar, bara för att nybakade bullar e så gott, men jag tänker avstå. Blev sugen på äppelpaj, men vi har inga äpplen och så milkshake skulle vara gott. Vattenmelon, mums...
Ska se med sambon sen när han vaknar om vi kan åka och köpa något gott, haha. Kanske glass? Eller borde jag skippa kalla saker när jag har undertemp?
Tyrkisk peber vill jag ha, haha.

Vecka 28



Bebisen

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.

 

Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

 

Du

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.



Provade nyss feber, 35.9 så det sjunker ju. Märkte redan inatt att jag bara blir sämre då jag frös otroligt mycket om jag inte hade täcket ovanför axlarna, men hade jag täcket ovanför axlarna svettades jag som en gris. Och så har jag fått riktigt ont i halsen och hostar lite. Så vi ska väl hem till mamma och pappas efter hostmedicinen min, bara den inte är slut då, minns inte vad den heter så.
Och jag har funderat lite till, läste oxå på panadols bruksanvisning, den är febernersättande och jag ska ju inte ha lägre temperatur, så vad ska jag göra då?

Söndag

Steg upp runt 9 imorse och sen dess har jag inte gjort något alls. Bara suttit framför denhär dumburken. Finns inget att göra heller, har tvättat alla kläder, finns ingen disk, det är städat och vi har bara tråkiga böcker. Jag är inte så intresserad av att läsa Stephen King böcker :)
Provade nyss feber och jag har undertemperatur, 36.1 och under graviditeten har jag haft runt 37.0 normalt.
Och "sniffstickan"(istället för nässpray) läste jag på igår att det är ej för gravida, och den som jag satt och luktade på så mycket igår. Borde ha läst på den innan jag börja lukta på den. Nåja, får sitta med papper under näsan istället :)
Tror jag får ta och stanna hemma från skolan imorgon, vi gör ju nästan inget som ska i ugnen och så som jag nyser och snörvlar och som näsan rinner är det nog bäst att jag är hemma så jag inte snorar ner någon bakelse, haha.
Måste hitta på något att göra då oxå så jag inte sitter här hela dagen.
Kanske borde baka en blåbärspaj så vi får slut på bären :) skulle vara gott med en blåbärspaj :)


.

Nu har folket varit här och nu har de gått, trött är jag inte mera heller.
Mamma och pappa kom med febertermometer och panadol så det visade sig att jag, konstigt nog, inte alls hade feber.
Fick kläder till bebis av mamma, pappa och syrran och hennes sambo, riktigt söta kläder :) och så fick jag en våg(till att väga livsmedel med) och en blomma av sambons familj så jag är supernöjd! Har ju bara nästan recept som ingredienserna ska vägas så nu kan jag äntligen baka på ett sätt jag är van med :)


Detta fick jag av syster och hennes sambo :)


Av mamma och pappa :)

Lördag

Vakna redan 6 imorse, kunde inte somna om så jag låg och gjorde ingenting tills klockan var runt 9. Hade helt glömt bort att jag fyller 18 idag men kom på det då sambon skulle ge mig en grattiskram då jag skulle sticka och städa.
Fick ett marmorljus av honom, ett sånt har jag velat ha sen jag såg ett första gången.
Var till Nykarleby på juthbackamarknaden en sväng, fick sockervadd och så lakritsremmar :) tyvärr så smakar inget riktigt gott, misstänker jag har blivit ännu sjukare då jag har så svårt att äta och huvudet känns som det skulle kunna spränga om jag ska titta under soffan eller nåt, tror inte jag någonsin varit så sjuk att jag haft svårt att äta.
Nåja, väntar som bäst på att folket ska komma hit så de ska gå så jag kan gå och sova :) känner mig lite dum men jag är helt slut och jag har inte ens gjort mycket idag.

Trött

Syster kom och hämtade mig runt fem, åkte en sväng till hennes och den där hemska katten hennes var ju hur SNÄLL som helst, bet mig inte och rev mig inte, bara satt där i min famn. Hade svårt att tro att det är den katten som var så hemsk att jag funderade på att spola ner henne i toan.
Vi åkte in till stan, fixade biobiljetter(cars 2) och stack iväg och käka lite vietnam mat, får ännu inte ner en hel portion av deras mat, men mer än normalt åt jag. Syrran och kusin skämta om att jag måste äta för flera, men det har jag lärt mig att man inte ska göra när man e gravid, men jag äter ändå hela tiden.
Åkte och kolla bio, åt popcorn. Filmen var inte så bra, jag var trött och ville bara hem. Kusin körde hem mig och fråga vid varenda "Nykarleby"-skylt om man ska svänga där, jag bor inte i Nykarleby så varför hon skulle svänga dit vet jag inte. Jag hade ju sagt redan innan att MAN SKA INTE SVÄNGA TILL NYKARLEBY! Under hela långa vägen hem fick jag höra att vi bor så avsides, långt från allt. Lite kul då vi bor som nästan precis i centrum så... Och så det där normala "i Jeppo e det mörkt", det är inte alls mörkt utan folk bara säger så så att det inte ska flytta så många hit, haha ;)
Jag sitter nu och nyser med en näsa som det forsar ur fastän den är helt igenstockad. Vi har inte nässpray!

Fredag

Självklart blev jag ju sjuk igår kväll/natt. Länge sen jag var sjuk sist, faktiskt så blev jag frisk för exakt 22 veckor sen när jag sist var sjuk.
Skolan är så otroligt tungt och det är så skönt med lediga fredagar! Jag orkade inte mera denna vecka och det var ändå bara tre dagar, men det gick inte. Helt slut, somnade i skolan igår, flera gånger.
Stör mig bara mer och mer på att folk ska stirra, lite bättre dock att det finns de som faktiskt frågar ifall de får känna på magen istället för att bara komma och klappa på den. För det första så gör det ont när de klappar på den, huden är så spänd så det gör ont och känns obehagligt.
Nåja, ringde och fixade en tid till ultraljud idag, tydligen hör det till att man ska på tre fastän de sist sa att det bara är två. Så 25 oktober blir tredje ultraljudet då de även skulle ta urinprov och kolla bebis hjärta CTG tror jag att hon sa?
Blir riktigt anfådd av att sitta och skriva så antingen glömmer jag bort att andas eller så har jag riktigt, riktigt dålig kondition, haha.
Och idag måste jag städa, SUCK! Det tar emot i hela kroppen bara jag tänker på det, huvudet värker och det trycker och halsen gör ont och inga halstabletter eller panadol har vi här, inte heller febertermometer - ännu.
Blir väl att ta och äta något och sedan börja på med städningen. Eller kanske gå och sova igen?

Skola

Överlevde första skoldagen. Tyckte inte det var kul och det var så tungt att jag somnade i bussen påväg hem, är nu snurrig i skallen och helt slut. Skulle ha lust att lägga mig ner och gråta, kroppen protesterade mycket faktiskt. Ont i magen, ont i fötterna, ont i benen, ont i axlarna, ont i huvudet, ont i ryggen. Fötterna är svällda och jag mår inte riktigt bra. Detta var ändå bara FÖRSTA skoldagen! Jag ska väl gå ända till 22 september, vi är som tur lediga på fredagar och 26 september ska klassen ut på LiA, det skippar jag.
Började dagen med att klasskompis klappade mig på magen. Jag är inte alls bekväm med att folk kommer och klappar mig på magen, det är ju nog min mage ännu fastän det är en bebis där inne.
Fått den där frågan jag stör mig på "är det en pojke eller flicka?" och JA, det är en pojke ELLER flicka. Mer än så behöver ingen veta och mer än så vet nog inte jag heller. Folk har oxå frågat om bebisen sparkar, vad ska man svara på det? KLART att bebisen sparkar, men inte just då vad ska man då svara?
Jag har svettats och folk har stirrat, alltså inte som sådär "diskret" utan riktigt STIRRAT på min mage, det är inte snällt att stirra.
Fick oxå höra, visserligen menat skämtsamt men det gjorde ont, att jag är tjock, om jag ätit mycket i sommar och hur e formen - rund, hur går det - det rullar på. Fast det är menat som skämt så gör det ONT! Jag har känslor fast jag är gravid, jag är så mycket känsligare och hade lust direkt från morgonen att gå iväg och gråta eller något.
Skolan har aldrig varit min grej och är verkligen inte min grej nu.
SUCK!

Magen vecka 27


Vecka 27

Bebisen

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

 

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.

 

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

 

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

 

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

 

Du

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.

 

Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.


.

Var och plockade lite mer blåbär men det finns inte riktigt några bär kvar. Fick inte ens en hink full, kroppen började säga ifrån lite så vi åkte hem igen.
Fick tvättat lite kläder och nu ska vi strax åka iväg för att äta lite vid McDonald's innan jag ska till mammas och pappas :)

Söndag

Och bara 99 dagar kvar till BF :)
Hade ju kalas igår och hade inte tid att blogga. Fick kläder till bebis, matta till badrummet, glas som jag troligtvist inte kommer öppna sålänge vi bor i lägenhet har nämnligen glas så det räcker och blir över, och så fick jag pengar. Och bodylotion och så lite godis :)
Vakna 10 före 9 imorse, men har haft svårt att sova hela natten. Har sovit, vaknat, sovit, vaknat och vänt och vridit på mig. Tror det kan bero på att det var fullmåne, hade inte svårt att sova förr när det var fullmåne men tydligen har jag det nu.
Ska till mammas och pappas och sova inatt, jag ska och övningsköra imorgon och då har sambon morgonskift så han har inte möjlighet att köra mig till staden.



Mums ;)

Laga nyss chokladkräm och ska vänta på att den ska svalna, har en burk med fruktcoctail som jag ska äta med chokladkrämen :)
Sambon hade tänkt att jag skulle laga blåbärskräm, men vet inte med vilka blåbär, han trodde att han hade kvar i bärplockaren, men nope. Och jag var så sugen på blåbärskräm, vaniljkräm, chokladkräm och ja, alla sorters krämer så jag var bara tvungen att laga lite :)
Ska äta lite ris nu och vänta på att krämen svalnar. MUMS :D

Fredag

Vakna 08.30, men sambon ville inte vakna då ännu. Hade tänk att vi skulle ha varit framme vid mammas och pappas redan runt 10, men sambon sov länge så det blev först runt 11. Bara pappa och lillsyrran(som sov) var hemma, mamma var i jobb. Vi satt där och drack kaffe och fick se bilder från när de varit till Stockholm, inte visste jag att slottet var så fult xD
Kom hem runt 1, sambon fixade mat och sen har jag inte gjort något alls. Ska till mammas och pappas imorgon igen, jag och pappa ska ha kalas :)

Torsdag

Väntar som bäst på att klockan ska bli 23 så sambon slutar. Jag har JÄTTETRÅKIGT, händer ingenting och finns inget att göra.
Har redan sovit, kollat film, duschat, ätit, gjort nyponsoppa och läst en massa bloggar flera gånger. Börjar snart gråta om jag inte hittar något att göra.
Sova kan jag inte göra nu, jag är inte trött och vill inte ligga och blunda utan att lyckas somna.
SUCK!

Bärplockning

Vakna halv 9 imorse och före 10 var vi påväg för att plocka blåbär :) första stället vi plockade på var inte alls bra. Dåligt med blåbär men en hel massa ormar. Sambon trampa nästan på en så den "steg upp" och fräste och sambon gjorde ett stort hopp, haha. Jag vågade inte gå nånstans då på det stället, jag är rädd för ormar i skogen men inte annars har jag märkt.
Nåja, vi flyttade på oss lite, dåligt med blåbär men en massa lingon, plockade lite blåbär så kom sambon och muttrade nåt om slingerdinger nånting, han hade stött på en till orm men den gången gick jag faktisk lite hit och dit och plockade. Vi flyttade oss igen, långt borta denna gång, hittade mycket blåbär, men jag såg en groda så det tog länge innan jag vågade mig i skogen och plocka. Jag är faktiskt rädd för grodor, det var jag inte när jag var liten menmen. Vi plockade lite mer än 10liter på ungefär en halvtimme så vi var väl nöjda. Skulle ha gått lättare att plocka lingon men mamma vill ha blåbär så :)
Imorron ska vi till mammas och pappas, vi ska få godis de köpt åt oss från Sverigebåten, hehe. Och mamma ska få sina blåbär.
På lördag ska vi väl kanske plocka mera bär, jag skulle inte orka för jag får ont i mina knän, förr när jag red så brukar jag alltid lyckas med nåt så hästarna antingen trampade eller sparkade mig på knäna så jag får riktigt ont om jag anstränger mig mycket eller något.
Men nåja, det är väl bara bra för mig att få lite motion så jag får väl ta och plocka bär på lördag då, jag och pappa ska även ha kalas på lördag och jag är inte på humör för att vara lila eller ha ont då.


Könfixerade?

Vakna redan runt 6 imorse, hade riktigt hemskt ont ovanför magen. Gick runt lite, "gungade" och försökte ligga men det hjälpte inte. Runt 9 somnade jag igen, var så utmattad. Har nog känt av lite av smärtan hela dagen faktiskt, pickar till lite ibland.
Bebis höll på att sparka hela morgonen, och sparkarna slapp oxå dit jag hade ont så ville bara h*n skulle sluta sparka då.
Vakna sen runt 12 så blev inget bärplockande idag, ska väl plocka imorgon då och så på fredag hälsa på mamma och pappa :)
Hade tänkt städa idag, men får se om jag tar det lite senare känner nämnligen inte för att anstränga mig riktigt idag, om jag inte har ont imorgon ska jag städa :) vilket jag troligtvist inte gör ändå, haha xD
Annars så börjar jag bli riktigt irriterad på att folk alltid frågar vad det är för kön på barnet och, hör och häpna, VAD JAG VILL ATT DET SKA VARA FÖR KöN!? Jag undrar bara, HUR kan man fråga något sånt? :O Ärligt talat så blev jag chockad första gången jag fick den frågan, jag var i vecka 8 då. VECKA 8!! Det var väl först tredje gången jag blev riktigt förbannad av den frågan, ÄR DET ALLT FOLK TÄNKER PÅ?!
Jag bryr mig inte i vad det är för kön, jag vill ha ett frisk barn! Visst kommer jag älska bebisen mer än något annat fastän det nu inte skulle vara friskt, det är ju MITT BARN! Och att det är flickor som frågar vad jag vill ha för kön gör mig inte mindre chockad. Även sambon har fått frågan vad han vill ha för kön, men bara av flickor.
Vad är det för könfixerad värld vi lever i? Jag spränger ju om jag får frågan en gång till! Jag bryr mig inte alls i vad det är för kön, det är ju min lilla bebis. Visserligen är jag ju lite nyfiken, vem skulle inte vara det? Men det gör inte så att jag verkligen måste veta vad det är för kön.
Alla säger dock att det är en flicka, fått höra att det är en flicka pga att hjärtat slår snabbare än 140, men det slog faktiskt under 140 andra gången vi fick höra. Och fått höra att det är flicka pga min mages form, den har samma form som min mamma hade när hon var gravid. Sen så är jag sugen på ungefär samma saker som mamma när hon var gravid. Jag tror inte man kan säga vad ett barn är för kön pga vad man äter, hur hjärtat slår, magens form, hur man mår. Jag har mått bra under graviditeten, jättebra, och det gjorde mamma också.
Ens graviditet blir ju ungefär som ens mammas, det visste ni väl? Så min bebis kan vara pojke och den kan vara flicka, lika stor chans för båda könen och jag kommer älska mitt barn OAVSETT vad det är för kön!

Ojoj :)

Såg att jag haft 18 st som besökt min blogg idag. Tack tack och fråga om det e nåt ni undrar bara :)
Sambon köpte inte tyrkisk peber åt mig, utan TV mix och bläää! Tryckte ändå i mig hela påsen så nu mår jag lite dåligt.
Bebis är lugn nu men var mycket vild just, tänk att en sån liten knodd kan sparka så hårt ändå :)
Jag har funderat och skulle verkligen vilja på ett nytt ultraljud, könet bryr jag mig inte i utan jag vill se vår bebis igen, se hur mycket h*n växt och ifall h*n ännu liknar sambon :)


Från senaste ultraljudet som var för nån vecka sen. Det är huvudet på bild, h*n gapar så nej, ni ser inget finger för det finns inget finger på dendär bilden.

Tisdag

Steg upp 9 imorse, känner mig jätteduktig :)
Vaknade av att sambon sparkade mig i magen, det var inte så skönt men jag fick väl tillbax från när jag slog honom i ögat, som är riktigt svullet ännu :/
Vi var en sväng och titta om det fanns mycket blåbär på några ställen, såg mest lingon. Men imorgon ska vi väl och plocka blåbär så vi får "betalat" skötbordet och soffbordet som mamma och pappa köpte åt oss :)
Annars så har jag och sambon varit tsm i nio månader idag ;) haha när det var 7 månader så sov jag hos mamma och pappa och jag var så nöjd, mamma sa: "7 månader... och du är i vecka 17" och så skrattade hon... Haha, lite småroligt är det ju, gick lite snabbt men men :)
Sambon stack iväg och köpa tyrkisk peber åt mig, och korv att äta och så skulle han kolla om nån skulle ha lust att fixa bilen(handbromsen fungerar inte) innan den ska besiktas.
Ja, tyrkisk peber är nåt jag kan käka hur mycket som helst av, jag tycker normalt inte ens riktigt om godis men tyrkisk peber, lakrisal och bilar har jag haft riktigt cravings efter xD först var det ju ananas och mandariner... Ååh, mandariner :') så gott...


Mums :)

Blev sugen på kokosbollar så jag fixa det. Eller, kokosbollar utan kokos för kokos är blä :) Passade på att diska undan all disk på samma gång. Tror jag sparar städningen till en annan dag.
Sitter och avnjuter en god kaffe, alltså mycket äcklig, haha. Sen jag blev gravid har jag tyckt att kaffe är blä, eller allt utom kallt kaffe och kokat kaffe(inte bryggt). Men mamma sa att kaffe höjer blodtryck och jag har ju ännu lågt blodtryck(102/62) och tycker inte om att bli svimfärdig direkt jag står nån längre tid.
Sitter och tittar ut på den förbannade tvätten sambon hängde ut i förrgår, i REGNET. Under tak så det är ju iaf bättre. Jag borde väl ta in den nu, det är ju mina kläder så :) och jag börjar bli utan kläder.
Sambon slutar om ungefär två timmar, hoppas han sticker till sina föräldrars efter EMP katalogen, vill titta :)

8.8

Vaknade redan innan 12, så vi var duktiga :) hade tydligen slagit till sambon inatt så hans öga var rött och svullen och gjorde ont, stackaren. Jag är tydligen vild när jag sover, som pappa då :)
Märkte igår att när bebis sparkar så kan man känna av foten, alltså känna formen på den och allt sånt. Bebis sparkar med hälarna märkte jag.
Annars så är det 15 veckor kvar till BF(105 dagar alltså!) det närmar sig :)
Har inte gjort nåt än idag och kommer nog inte heller göra nåt annat än att diska och äta.
Min lärare ringde åt mig, förstörde lite min dag. Skolan börjar ju först om en vecka och en dag, men han höll på med planer inför skolåret och funderade hur länge jag ska gå i skolan. Till oktober bara jag klarar av det, får hoppas jag gör det. Har nämnligen mycket svårt för den där läraren, han är hemsk. Ursäkta, men det är bara så.

Mamma, pappa och lillsyrran är i Sverige, Stockholm, och shoppar. Köper godis åt mig och sambon. Sitter och hoppas att jag kanske, kanske ska få nåt klädesplagg som inte mamma köper i storlek XXL... Haha, jag är ju inte så stor ändå. Mina mammajeans lär jag inte kunna ha på länge, de hålls inte uppe, tacka vet jag leggings, kan bara inte ha upp dem som de ska vara för jag får ont i magen då de spänner på.

Vecka 26




Bebisen

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.

 

Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer.

 

Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen.

 

Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

 

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.

 

Du

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del.

 

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.


Söndag.

Vaknade redan innan 1 idag, wooow. Haha, faktiskt vakna jag första gången klockan 6, för sambon låg på mig och med mitt morgonhumör knuffade jag ju till honom så hårt att det kom ett "ajjääää", trodde jag skulle pissa på mig och när jag kom tbx till sängen var jag inte det minsta trött mera. Somnade dock om ändå och runt 8-tiden var det nån som kom och ringde på dörren, vi öppnade inte för vi sov ju, haha. Steg upp före 1 iaf, gjorde ingenting och åkte sen och besöka sambons farmor och farfar :)
Och imorgon går jag in i vecka 26, wihuu! Börjar närma sig, även fast det tar LÄÄÄÄNGE, men närmare blir det :)
Satte nyss in franskisar i ugnen så får väl äta om en timma då om vi har tur :)

Lördag

Vaknade 13.10 idag, åt och spelade emires & allies och sen vakna sambon.
Vi visste inte vad vi skulle göra och jag var så nära att börja böla, jag vill inte sitta här hemma och ha tråkit dagarna i ända, jag är ju alltid här och har aldrig nåt att göra.
Nå vi åkte ut och köra en bit, han tankade och så hem igen. Sen åt vi igen och jag diskade undan vårat berg av äcelpäckel disk så åkte vi och köpa chips och dipp :) kollade Hangover och käka chips och nu gör vi inte ett piss - igen.
TRÅKIGT! Om vi inte gör något snart så går jag och sova, jag orkar inte med att inte göra nåt.
Petade på magen och hade bebis att sparka, tycker det e så gulligt när h*n sparkar :)

Hmm...

Jag var ju nyss så trött så jag skulle ha kunnat somna stående, hur kommer det sig att jag blev så pigg nu? Jag ville ju sova.
Bebisen lever på och sparkar, precis som h*n brukar göra på natten.
Och eftersom klockan är 00.51 så är det bara 109 dagar kvar till BF!!

Passade på och öva lite på ajokaista då sambon åkte iväg till jobbet, så nu har jag klarat all ajokaista jag behöver klara innan jag får skriva körkortet :) bara att övningsköra 5 gånger till så är det klart, bara skriv- och körprovet kvar då :) känns ju som att det var igår jag satt och sov/halvsov, vad det nu än var, på teorilektionerna och nu redan är jag strax klar med allting. Wihuu! Bara andra skedet efter det då så har jag mitt riktiga körkort som jag ska ha tills jag blir gammal och grå :)

Så sött :)

Joinade sambon en stund = han låg och snarkade sött och jag spelade Block'd på hans mobil, hehe.
Han e så söt när han sover så jag skulle vara så glad om han inte skulle jobba natt i natt, tänk att ha en söt sak som sover brevid en, och som faktiskt sover innan man själv sover. Vet inte hur, men när vi sticker och ska sova på samma gång så somnar jag nästan direkt medan han läser. Nåja, ibland somnar han först men då är jag upptagen med att spana in hur magen gungar när bebis sparkar så jag orkar inte titta på honom.
Nåja, imorgon morgon kommer han ju och ska sova med mig :) men jag är dum på morgonen, riktigt dum tydligen xD
Och jag är hungrig igen. Gör jag nåt annat än äter? Åt just både plättar, lasagne och ananas.
Riktigt i början av graviditeten, vecka 4-5 så var jag riktigt sugen på ananas hela tiden, jag åt det hela tiden och jag åt allt annat hela tiden. Jag har ätit hela graviditeten, och svettats. Men så var det för mamma oxå. Hon åt ananas, men hela graviditeten ville hon ha ananas, jag ville bara ha i början. Och mamma mådde bra när hon var gravid, samma här :) jag som gick och väntade på att jag skulle ligga halvdöd i soffan och spy och inte kunna göra nåt alls och inte äta nåt, men jag slapp det :D och snäll som jag är så skrattar jag i smyg åt alla de som haft riktigt jobbigt illamående under graviditeten ;)
Och faktiskt så kände jag första sparkarna i vecka 17(16+6) och såg första sparkarna vecka 22(21+6). Sen känner jag mig enorm eftersom jag är större än min kusin som väntar andra barnet som oxå är beräknat till november :O
Nåja, ska gå och äta lite till :)

Mörkerkörning

Mörkerkörningen gick rent ut sagt SKIT.
I två timmar och 15 minuter satt jag i den där förbannade mörkersimulatorn, det skulle ta ungefär 50 minuter... Men det var nån grej jag inte fattade och det stod inte vad jag gjorde för fel eller vad jag egentligen skulle göra.
Det var en varningstriangel och en bit efter den var det en bil, jag gjorde ju då som jag trodde man skulle göra och körde förbi triangeln och bilen. Det var ju så man skulle göra, men jag gjorde fel? :O efter nästan en och enhalv timme var gråten nära, dumma hormoner. Jag svettades som en gris, det var jättevarmt och bebis sparkade och hickade om vartannat, jag blev stressad och fick svårt att andas, men nej. Jag skulle klara det. Var svimfädig när jag var klar. TACK för att jag aldrig mer behöver göra det där!
Våran dag gick ju då till att jag satt i den där simulatorn och sambon körde runt i stan och kolla lite saker och sånt. Nu sover sambon och jag skulle ha lust att joina honom, men då kan jag inte sova inatt och sover bort hela morgondagen ist.

Onsdag

Vaknade 10:30, trött och slut, hade varit vaken redan innan när sambon kom hem från jobbet :)
Jag hann äta och spela lite Empires & Allies på facebook och läsa några bloggar innan klockan närmade sig halv 12, då väckte jag sambon. Stackarn var helt slut. Vi åt, drack kaffe och sen åkte vi iväg till hans mammas och pappas, tog lite sylt av dem och kolla på spjälsängen. Den är riktigt gammal, men bättre det än att inte ha nån säng alls. Får se när vi tar hit den då.
Efter att vi kollat spjälsängen åkte vi och hälsa på mamma och pappa, fick veta att när mamma var gravid hade hon inte riktigt nåt fostervatten och att det inte märktes på henne när slemproppen gick, så kan ju inte ringa och gråta åt henne sen när nåt händer, ifall nåt händer vill säga. Fick oxå höra om en som fick köra själv till BB för att hennes gubbe var ute och drack och vattnet gick när hon hade varit efter gubben sin xD
Fick pengar till mörkerkörningen som är imorgon och sen åkte vi hem. Var så varmt så jag somnade på golvet i sovrummet där det faktiskt var svalt, korsdrag <3
Åt just plättar och nu vet jag faktiskt inte vad jag ska göra. Sambon gick och sova en stund så jag kanske joinar honom :)

Kan inte sova

Jag är inte det minsta trött, varför inte? :O jag är väl alltid trött?
Skulle vilja sova, men om jag inte är trött kan jag ju inte ligga och blunda hela tiden heller, jag somnar inte mera av det, SUCK! Finns inget jag kan göra nu heller. Kan inte diska, kan inte tvätta kläder, kan inte städa, kan inte baka och jag är inte på humör för att äta. Finns inget jag har ro att läsa. Och sen ska jag ju vakna redan halv 11 imorgon oxå, hur ska jag kunna det? Kommer ju inte kunna vakna och vaknar jag så somnar jag när jag ska äta. Haha, det är ju allt jag gör nuför tiden; sover-wc-äter-wc-data-wc-vilar-wc-äter-wc-data-wc-sover-wc...
Nåja, skolan börjar ju om två veckor så går där i nån vecka så får jag lite ordning på mina dagar för att de sen blir lika igen och sen är det ju bebisen som kommer :') tänka sig, bara 110 dagar kvar nu, var lite nervös igår men det har gått över xD känns lite konstigt att vara nervös ibland då det ändå är såhär länge kvar :) skiter väl på mig sen när det bara är två, tre veckor kvar :D

Vänta

Väntar som bäst på att få hämta moderskapsförpackningen :)

Ser ut såhär detta år och innehåller:
Overaller
täcke/sovpåse
vantar och tossor och sockor
mössor
bodys
sparkdräkter och sparkbyxor
byxor
mysdräkt
skumgummimadrass
madrasskydd
underlakan
påslakan
sängtäcke
badhandduk med luva
tvättlapp
nagelsax
tandborste
badtermometer
bassalva
haklapp
tygblöjor
BH-skydd
kondomer
bilderbok
bitring
och så kommer ju allt det i en bäddlåda :)
Kan inte riktigt vänta längre på att få alla sakerna så jag sen får se vad som ännu behövs och vad det behövs mer av :)



.

Vakna först 10 över 2 idag så dit for den dagen då oxå.
Var till Härmä och köpte lite mat så gjorde jag lasagne. Kan bara inte låta bli att hata ugnen... Hade 250grader och ca 50 minuter, inte blev lasagnen helt färdig ändå... Likaså är det OMÖJLIGT att bränna nåt i den. Har lust att gråta varje gång jag är dum nog att vilja baka nåt. Sockerkaka t.ex. hade den över en timme i ugnen. Non-stop cookies kunde jag ha över en halvtimme i ugnen. DÅLIGT! Och våra kära franskisar, jag <3 franskisar, men de blir inte bra i våran ugn, vi kan ha i franskisar i nästan en timme utan att de blir helt färdiga. Vi kommer nog aldrig kunna göra nåt ordentligt i den där förbannade ugnen. Ska testa ha 300grader nästa gång jag ska göra sockerkaka.
Och jag som är så sugen på nåt äckligt sött :( får väl fixa chokladbollar eller nåt där ugnen inte ska användas.
Inte undra på att allt jag bakat blivit dåligt då? Kladdkakan som aldrig blev klar, den var bra på kanterna men det var smet i den. Mådde dåligt av den.
Nåja, inte ska jag väl klaga, slipper ju baka nåt då iaf.

Bebis har varit så lugn att jag varit lite rädd, fick nog lura fram nån spark för en stund sedan, men lätt var det inte, det som alltid brukar vara så lätt.
Ska hälsa på mamma och pappa imorron och så mörkerkörning på torsdag. Lite sjukt att behöva betala 70€ för att sitta i nån simulator men mamma och pappa betalar ju hela min bilskoletid och körkort, stackars dem då bilskolan jag går på visade sig vara en av de dyrare :)
Ska gå och väcka sambon så småningom så han hinner ställa allt innan han ska till jobbet, han jobbar natt denna vecka, haha :)


Lugn dag

Åkte till FPA med några papper(föräldrapenning, moderskapsunderstöd, graviditetsintyg...) så det lär väl kanske börja komma lite pengar och så får jag väl min moderskapsförpackning snart! :D
Var sen till bilskolan och fick tid till mörkerkörning och en körlektion, får fler körlektioner sen när skolan börjat och jag får läseordningen :) så jag får väl körkortet först i början av september misstänker jag, men bättre sent än aldrig ;)
Fick veta att syrran har förlovat sig, riktigt grattis åt henne och hennes fästman nu då :) så jag antar att mamma är nöjd nu xD den äldre är förlovad, den mellersta gravid och den yngsta är elak (A) mamma brukar titta noga i tidningen för att se om storasyrran eller jag har förlovat oss, haha :) sen så har hon tjatat på mig lite, men jag har inte bråttom med något sånt :)
Bebis har varit lugn idag, minns bara att jag skulle fått en spark men det kommer väl snart, hoppas jag. Annars blir jag kanske rädd eller nåt, haha. Kände faktiskt nån rörelse nu så där fick jag ;)

Fick för mig att fixa en smiley när jag ändå skulle kladda in magen :D min navel börjar sticka utåt så småningom, jag kommer ju skratta ihjäl då, skrattar ju redan när jag spänner magen då det sticker ut lite, haha xD
Annars så går allt bra vad jag vet, jag blir tjockare och bebis större och starkare, rejäla sparkar får jag och jag käkar som en häst och pissar ännu mera :) har ont lite ibland och ibland får jag nån sammandragning, men det e ju så det ska vara :)


Tråk

Väntar på att sambon ska vakna så vi slipper och föra några papper till fpa och så jag kan fixa fler körtider åt mig, fyller ju om 19 dagar!
Har otroligt tråkigt, har redan ätit en massa men är ännu hungrig... Haha, minns inte om jag nånsin har ätit såhär mycket som jag gör nu :D
Satt och funderade hur bebisen har plats egentligen, sen såg jag att jag är enorm :) jag som hade hoppast på att det skulle ha varit nåt kul, som att bebisen skulle vara ihopsnurrad eller nåt xD
Har faktiskt, hittills, sluppit bristningar på magen, men har fått på låren och brösten. Hoppas de försvinner någon gång.
Nåja, ska väl fixa något mer att äta åt mig nu. Jag har faktiskt käkat som en häst sen jag blev gravid ungefär, hehe :) och så har jag haft sån tur att jag bara mådde illa på kvällarna någon dag när jag var i vecka 5, det var 20 veckor sen, HJÄLP vad tiden har gått fort! Jag som tyckte att jag precis blivit gravid :)

Vecka 25



Bebisen

Den här veckan är din bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 750 gram.

 

Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.

 

Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.

 

Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.

 

Du

Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Eftersom din växande livmoder trycker allt mer på buken så kan du få bristningar i huden på magen. Din ökande vikt kan också fresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner.

 

Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.

 

Det kan vara dags att börja ta reda på vilka föräldrautbildningar som erbjuds i ditt område. Många sjukhus erbjuder profylaxkurser och det finns till exempel vattengympa som kan hjälpa din kropp att förbereda sig inför förlossningen.

Det kan hända att du upplever en stickande smärta i sidan då och då. Detta är sannolikt helt enkelt musklerna i livmodern som töjs ut, så det finns ingen anledning att få panik. Om smärtan är ihållande och svår bör du dock konsultera din läkare eller barnmorska.


RSS 2.0