30.07

Var till Haparanda i onsdags. Fick skaffat mammajeans, en skjorta, skor, skötbord, soffbord och nagellack :) Mammajeansen är sjukt bekväma, även fast de ännu är lite stora, men mamma sa att jag inte fick ta nån mindre storlek :)
Mamma och pappa var hit en sväng igår, och vi blev ÄNTLIGEN av med kattfan! Hon har rivit soffan och stolen, förstört en mugg, rivit ner mina fina elefantljus, förstört en blomma, rivit ner kameran och min mobil och försökte få laptopen i golvet oxå, hon misslyckades, haha :) 
Det är så skönt utan katten nu, och jag har inga som helst planer på att ta hand om henne igen, ALDRIG. Hon var inte som en normal katt, på riktigt då.
Vi var oxå på bio igår, kollade bridesmades och den var riktigt rolig på vissa ställen :)
Nåja, ska på kusins 18års kalas ikväll :) så det börjar alltså närma sig min 18års dag oxå, wihu!


Ursäkta röran :)
Skötbordet är jag faktiskt riktigt nöjd över, går att ha som byrå sen när skötbordet inte behövs mera :)

Kontroll vecka 24

Var till mödrarådgivningen idag då, blev vägd och jag hade gått upp nästan 4kg på 5 veckor :) mitt HB har sjunkt från 128 till 115 och så blev det blodprov, huuä. Bebis hjärtljud låg på 150 och h*n envisades med att sparka på "mikrofonen" riktigt ordentliga sparkar var det :) Livmoderbottens höjd låg på 20, så det var riktigt "på sträcket" och allt, hehe :P
Fick graviditetsintyg och en massa papper som ska fyllas i och som jag ska med till fpa så det kommer lite pengar sen och en moderskapsförpackning :D fick också nåt papper som ska skickas till BB sen om nån vecka.
Ska och sova hos mamma och pappa idag, vi ska till Ikea imorgon nämnligen :)

Vecka 24



Bebisen

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

 

Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

 

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

 

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

 

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

 

Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

 

Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.


Glömsk

Hade tid till MVC igår, jag trodde det var idag! Så igårnatt plocka jag fram mitt "mammakort" då, skulle ju kolla att det faktiskt var 12.00 jag skulle dit, och så stod det 21.07!!! Blev lite ledsen på mig själv, men fixade ny tid. Så på tisdag klockan 14.00, hoppas jag minns det denna gång då...
Katten var lite(mycket) galen igår, hon bet sambon i röven! Det var en syn jag aldrig kommer glömma xD sen så var hon smått galen hela tiden efter det, och nu försöker hon vara snäll... Jag vet ju att om jag rör henne nu så kommer hon försöka äta upp mig eller nåt, haha.
Bebis sparkade jättemycket igårnatt :) riktigt ordentliga sparkar oxå, trodde ibland h*n skulle sparka sig ut genom magen, såg nästan ut så oxå.
Igår var det exakt 4 månader kvar till BF, tiden går tiden går :) känns som att det var igår jag stod med det där positiva testet i handen medan hjärtat gick i 700, haha :) då var jag i vecka 4+4 och en vecka senare testade jag igen, bara för att se ifall det första kanske hade ljugit :)

.

Blev inget sockervadd för mig idag, köper det nån annan dag :)
Mamma fick känna bebisen sparka idag, märker att sparkarna bara blir starkare och kommer högre upp. Just var det bara små "bubbel" långt under naveln, nu är det riktigt högt upp, nån cm ovanför naveln. Sparkarna syns bra och känns inte som små "bubbel" mera utan faktiskt som att nån skulle trycka hårt.
Katten och jag passade på att sova nån timma när sambon stuckit till jobbet, sen baka jag en sockerkaka som inte blev god. Jag hatar våran ugn, hade den där jävla kakan i ugnen över en timma och äggen tog slut så glasyren smakar bara det som det är - smör och socker. Nåja, skitsamma jag käkar ändå upp allt som finns här.
Skaffade mig nya multivitaminpiller, hittade inte den sorten jag hade så fick bli stora piller, usch :(
Passade på att väga mig när jag var hos mamma och pappa, jag har gått upp 9 kilo sen jag blev gravid, hehe :D

God morgon

Vaknade redan 07.30. Trodde jag skulle kissa på mig så det var att gå iväg, upptäckte sen att katten följt med mig, haha. Hon fick vara en stund i sovrummet sen, men när hon börja riva i gardinen slängde jag ut henne ur rummet.
För tillfället sitter jag med kissen mellan benen och en bebis som sparkar :) väntar på att larmet på min mobil ska börja så sambon vaknar, hehehe. Vi ska hälsa på mamma och pappa idag och oxå sticka in till staden. Det är jakobsdagar och jag måste ha sockervadd!
Igår var katten riktigt vild, hade ut henne en stund men det kom en stor och fet frass så jag tog in den lilla busingen igen. Lucy hoppade och höll sig fast på mina ben och mina fötter och mina armar och händer, blir ju galen på henne. Och när hon inte var på mig så var hon på köksbordet eller rev soffan. Som tur sov hon nån timma sen, annars skulle jag säkert slängt ut henne och inte släppt in henne igen. Haha, nejdå :)


Vecka 23



Bebisen

Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

 

Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

 

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

 

I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

 

Du

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

 

Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

 

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.

 

Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.


Nu e hon här :)

Syrrans lilla kisse, Lucy :) Hon var lite ledsen och blyg när vi först kom hit med henne, men nu har hon redan hunnit vara överallt där hon inte ska vara som på köksbordet och bokhyllan och sovrummet.


Kläder

Tog kort av lillens nya begangnande kläder :) skitsöta!







Och mer kläder får ungen ;) syrran sa nämnligen åt mig igår att jag inte får köpa lundmyr kläder åt ungen, för det ska hon göra, wihu :D

Tråk

Var ju och hälsa på mamma och pappa idag, fick träffa "svenskarna" och så fick jag även lite kläder till baby :) käka god mat och hade kul.
När vi kom hem låg baby konstigt i magen så den såg riktigt kul ut, haha.
Imorron ska vi hämta syrrans kisse och ha henne här tills syrran och hennes sambo jobbar mindre :)



Bebis ligger konstigt xD vecka 21+4 :)


14.7

Vaknade vid 18 tiden idag så dit for hela dagen.
Sambon fick känna bebisen sparka första gången idag, som han väntat - haha :)
Håller som bäst på att ladda ner "Just go with it", vill ha nåt att kolla på sen inatt.
Vi ska få vara kattvakt åt syrran och hennes sambos katt en tid framöver, wihuu! Jag får väl nåt att göra då en tid, det är en innekatt och det finns en massa andra katter häromkring :)
Imorgon ska vi åka till mamma och pappas, min faster och mina kusiner från Sverige ska dit så pappa(I guess) bjuder på mat, MUMS :D

.

Sov ända till 15.40 idag så dit for min dag.
Kollade sen på two & a half men tills alldeles nyss...
Och när jag för en gång skull vill mysa så är sambon och jobba.
Jag vill sova nu men är inte alls trött så jag antar att jag ska ta och kolla säsong 4 av two & a half men nudå. Tror jag kommer vara vaken tills sambon kommer hem, inte kul :/ jag vänder mitt dygn efter vad han jobbar för skift just för att det inte finns något att göra här. Vill hem till mamma och pappa så jag iaf har nån att vara med och så jag har nära till min familj. Jag trivs inte ens i att bo i lägenhet. Har aldrig riktigt tyckt om att sova i lägenheter heller och jag trivs inte riktigt här, sen så vill jag vara nära mamma nu. Känns lite dumt att ringa henne lite nu som då när jag e rädd eller orolig, känns så dumt när hon kommer körande ända hit, det är ju riktigt långt. AAAHH!! Jag vill ha min mamma! :(
Och detta är troligtvist bara för att jag är på mycket dåligt humör, slängde nästan frusna blåbär på mamma sist vi var och hälsa på xD tror nästan jag ska ta och besöka familjen på torsdag när sambon ska hjälpa sin vän. Kanske övernatta och sen hälsa på min faster och två kusiner som är på besök från Sverige :)

:)

Märkte nyss hur mycket magen växt på fem veckor.



Vecka 17



vecka 22

ENORM skillnad! Jag spricker väl snart ;)

Ungen sparkar mycket ikväll igen, syns och allt :) h*n tycker verkligen om Lady Gaga verkar det som...

Har städat idag, det är faktiskt långtråkigt att bara sitta hemma hela tiden. Så 25 ska jag med mamma och pappa till Sverige en sväng :) bara till Ikea och skopunkten. Ska spana in nåt skötbord jag och sambon funderar lite på. Och så måste jag skaffa mig en skötväska så småningom. Så åtminstone vill jag komma hem med en skötväska. Om det nu finns där, hoppas.

Börjar oxå närma sig min 18års dag, wiie! Dagen jag väntat på i många år och haft planer för. Fyller ju 18 på en lördag så jag hade tänkt supa skallen av mig på krogen och mamma och syrran skulle ha betalat allt, men blev ändrade planer när jag blev gravid :) så får se vad jag ska syssla med när jag fyller :P haha, det är ju iofs över en månad ännu, men jag har alltid sett fram emot att fylla 18, antar det var för att jag då skulle få köpa cigg och alkohol själv. Men nu blev det inte så och faktiskt, jag lider inte alls av det heller :)

Vecka 22



Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

 

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

 

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

 

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

 

Du

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

 

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

 

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.


Rejäla sparkar

Jag blev så chockad just. Jag låg i soffan och helt plötsligt guppar/hoppar en liten bit av min mage till. Jag testa att trycka där sparken syntes och direkt kom en till spark :) och jag som varit så ledsen över att h*n inte riktigt sparkat så mycket den senaste tiden, och nu sparkar h*n så det syns. Jag trodde det skulle ta en massa veckor till det. H*n håller också på att slå eller nåt. Haha, jag bara måste visa mamma någon dag! Sambon jobbar natt så han missar detta, ska retas lite sen när han kommer hem om ungefär 7 timmar ;) han har inte fått känna på nån spark då ungen alltid ligger still när han kommer och ska känna. Hoppas bara inte ungen är lika blyg sen om nån dag/vecka :)
Ja, eftersom klockan är över 00 så är jag härmed gravid i vecka 22(21+0) och det är bara 133 dagar kvar till BF!! Jag tror ungen tittar ut först i början av december, h*n är så liten :)
Ååh, jag är så nyfiken på hur ungen kommer att vara, vilken hårfärg, vilken ögonfärg och om h*n kommer likna sin pappa sen också. Och jag är så nyfiken på om det faktiskt är en flicka, eftersom det var så osäkert så väljer jag att inte skriva hon, bara ifall att.


God morgon.

Här är det ingen god morgon. Sambon försov sig och eftersom jag väckte honom blev jag pigg av chocken när klockan var 06.52. Sen har jag så svårt att somna på kvällarna då jag inte kan sova på magen mera så jag har bara fått nån timmas sömn inatt, och jag vill sova MINST 10 timmar för att fungera normalt. Och sen så fick ungen för sig att börja sparka riktigt ordentligt inatt. Det kändes bra, både på utsidan och insidan så då låg jag ju och petade på magen.
Nu när jag är lite trött går det inte att sova. Det pågår gräsklippning här. Dagen börjar ju... bra.
Blir väl att titta färdigt säsong 6 av sex and the city nu ist, obekvämt att sitta på golvet nämnligen. Har så svårt att slippa upp, jag som alltid trott att det är i slutet man får svårt att slippa upp.

It's a...

... BABY! Lillungen knep ihop benen så vi fick inte riktigt veta så säkert som många andra får veta, men troligtvist är det en flicka som gömmer sig i min mage :) helt underbar, liten unge. Liten för den vecka jag är i, men som ultraljudsgubben sa så är det ju bättre att de är små än att de är stora, är inte så sugen på att föda en 56cm lång klimp som väger över 4.5 kg, så hoppas ungen inte blir stor som sin pappa :) På tal om det, i profil liknar ungen sin pappa jättemycket, jättesöt liten typ :)
Men nåja, eftersom det är en flicka(?) så vill jag måla spjälsängen rosa, skäms lite då jag inte velat ha riktigt flickiga saker ifall jag skulle få en dotter. Men man är inte dålig om man kan ändra sig, eller? :)



Bäbisen gäspade och var så söt, men mamma och lillsyrran trodde ungen visade långfingret på denna bild, var ser de nåt finger? xD ungen vinkade iaf åt oss igen och denna gång fick ju blivande mormor också vara med och titta på.
Jag känner inte riktigt av sparkarna mera, vet inte varför? Den sparkade ju nog på och rörde sig och allt, men jag kände inget :/

Vecka 21



Bebisen

Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka.

 

Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen.

 

Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

 

Du

Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning.

 

Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.


RSS 2.0